Geen koper voor Oscar Orson Welles

Werkkopie script Citizen Kane wel geveild

De enige Oscar die het meesterwerk Citizen Kane (1941) van de negen nominaties verzilverde, was die voor het Beste Script van Orson Welles en Herman Mankiewicz. Het Britse veilinghuis Sotheby's bracht Welles' Oscar gisteren onder de hamer. Verwacht werd dat de Oscar rond 1,2 miljoen dollar zou opbrengen, maar het beeldje werd niet verkocht.

Welles' persoonlijke werkkopie van het script van Citizen Kane mocht zich wel verheugen in de interesse van het veilingpubliek en bracht 97.000 dollar op.

Citizen Kane, van de toen 25-jarige Orson Welles, gaat over de duistere kant van het Amerikaanse kapitaal, spannend en visueel innovatief verpakt in het verhaal van krantenmagnaat Kane.
 
De unieke Citizen Kane-Oscar heeft een roerig verleden. Na Welles' dood in 1985 werd aangenomen dat de Oscar zoek was, totdat ie plotseling opdook tijdens een Sotheby's veiling in 1994. Hij bleek al die tijd in het bezit te zijn geweest van een cameraman in Los Angeles, die hem van Welles had gekregen bij wijze van salaris.
 
Welles' jongste dochter Beatrice spande een zaak aan tegen Sotheby's en de cameraman en werd de rechtmatige eigenaar. Toen zij de Oscar zelf probeerde te verkopen, wilde de Academy daar juridisch een stokje voor steken, om te voorkomen dat Oscars op de commerciële markt belanden.

Sinds 1950 zijn Oscarwinnaars die de prijs weigeren of die ervan af willen, verplicht het beeldje als eerste aan de Academy aan te bieden voor het symbolische bedrag van één dollar. Omdat de Citizen Kane -Oscar van voor 1950 stamt, won Beatrice de rechtszaak. In 2003 verkocht ze de Oscar aan de liefdadigheidsorganisatie Dax Foundation in Los Angeles, die hem bij Sotheby's ter veiling aanbood.
 
De waarde van de Citizen Kane- Oscar was moeilijk in te schatten omdat er maar zelden zulke beeldjes, en dan nog wel van zulke beroemde werken, worden aangeboden. De laatste keer was in 1999, toen werd de Beste Film-Oscar van Gone with the Wind voor meer dan anderhalf miljoen dollar afgehamerd.

De opbrengsten van Welles' persoonlijke script zullen ten goede komen aan het werk van de Dax Foundation, liet een woordvoerder weten.

Meer over Citizen Kane