Frank Ketelaar wint LIRA Scenarioprijs

De Uitverkorene beste scenario voor tv-drama

Frank Ketelaar heeft de LIRA Scenarioprijs 2007 gewonnen voor de telefilm De Uitverkorene (VPRO 2006). Dat maakte juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven donderdag bekend in het West Indisch huis in Amsterdam. De prijs werd toegekend aan het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2003 en 2006 is uitgezonden. Ketelaar won een bedrag van 15.000 euro.

De Uitverkorene vertelt het verhaal van twee streng gereformeerde broers die een softwarebedrijf hebben. Hun nieuwe accountant ontdekt dat de financiële toestand van het bedrijf weinig solide is, maar het duo wil toch naar de beurs in Amerika. Bij terugkomst blijkt de dochter van een van de broers zwanger te zijn van de accountant.

'Een uitgekiend scenario over de tragische gevolgen die een rigide geloofsovertuiging kan hebben wanneer leven en leer botsen en traditie en moderniteit in gespannen verhouding tot elkaar staan', aldus de jury. De andere genomineerden waren Ger Beukenkamp voor De Kroon (VPRO 2004) en Helena van der Meulen voor Bluebird (NCRV 2004).

De Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) reikt sinds 1993 elke twee jaar de Scenarioprijs uit. Eerdere winnaars waren Wim T. Schippers, Arthur Japin, Tamara Bos, Maria Goos, Ger Beukenkamp, Mieke de Jong en het duo Alma Popeyus en Hein Schütz. (ANP)