Filmverbod storm in glas water

Cruise toch in Duitsland aan de slag

De soap rondom het Duitse filmverbod voor Tom Cruise heeft een nieuwe wending gekregen. Er is namelijk helemaal geen filmverbod.

Politici, sektedeskundigen en boze familieleden hadden er de afgelopen week in de media hun mond van vol. Het ging hen een stap te ver dat juist Scientology -lid Tom Cruise in de film Valkyrie de rol van vrijheidsstrijder Claus Schenk von Stauffenberg gaat spelen, de man die in 1944 een aanslag op Adolf Hitler beraamde. Minister van Defensie Franz-Josef Jung kondigde zelfs een filmverbod af, maar alle ophef blijkt nu een storm in een glas water. Jung had geen recht van spreken.

Crux van de controverse is het Bendlerblock in Berlijn, door de producenten geselecteerd als opnamelocatie omdat Stauffenberg de aanslag daar voorbereidde. In hetzelfde gebouw zetelt tegenwoordig het Ministerie van Defensie, maar omdat de ruimte slechts wordt gehuurd heeft het ministerie niet de zeggenschap die het zichzelf in een eerder stadium toebedeelde.

De ophef heeft zijn uitwerking echter niet gemist, de Duitse filmindustrie heeft het project omarmd. De directie van Filmstudio Babelsberg - de oudste filmstudio ter wereld - onderhandelt over co-financiering en denkt dat Valkyrie tot een verbetering van het Duitse imago in het buitenland kan leiden.