Afgelopen week stemde de Tweede Kamer in met de motie het liquidatiesaldo van Fine BV te besteden aan de Nederlandse filmsector. De Federatie Filmbelangen, de Dutch Directors Guild, de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten en het Netwerk Scenarioschrijvers willen met het geld een digitaal platform opzetten.

Onder de cv-regel, die het voor particulieren aantrekkelijk maakte te investeren in Nederlandse films, bracht Fine BV filmproducenten en particulieren bij elkaar.
De gunstige belastingregeling, bedoeld om de productie van Nederlandse films te stimuleren, is inmiddels vervangen door een subsidieregeling. Het liquidatiesaldo dat met de opheffing van Fine BV vrijkomt , zal ten goede komen aan de filmsector besliste de Tweede Kamer.

De verenigingen van regisseurs, producenten en scenarioschrijvers hebben voor de besteding van het geld al een voorstel gedaan. Ze vinden het voor de filmsector in Nederland van belang dat, in navolging van ontwikkelingen in de rest Europa, een door filmmakers geïnitieerd onafhankelijk digitaal platform wordt opgezet. Zo zullen Nederlandse speelfilms, documentaires, animatie- en korte films blijvend beschikbaar zijn voor het publiek. Een digitaal platform zou ook kunnen voorkomen dat filmmakers en producenten inkomsten mislopen bij digitale exploitatie van hun films, menen de organisaties.

De Nederlandse filmsector werkt momenteel aan plannen voor de ontwikkeling van een digitaal platform waarop filmmakers hun werken digitaal kunnen distribueren, en er een vergoeding voor kunnen ontvangen, liet de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten weten.