Festivalaandacht voor Nederlandse films

TBS, Blind Date en Kicks

Het Internationale Film Festival in Rotterdam heeft belangstelling getoond voor TBS van regisseur Pieter Kuijpers. De Amerikaanse versie van Theo van Goghs Blind Date is geselecteerd voor Sundance en Kicks van Albert ter Heerdt viel in Caïro in de prijzen.

Directeur Rutger Wolfson, die na het vertrek van Sandra den Hamer dit jaar nieuw werd aangetrokken, wil TBS tijdens het IFFR, op vrijdag 25 januari 2008 in première laten gaan. Daarmee is de landelijke première van de film een week naar achter verschoven. In TBS zit Johan (Theo Maassen) vast in een TBS-kliniek voor de moord op zijn vader en zusje. Als hij na zijn ontsnapping op de hielen wordt gezeten door de politie, gijzelt hij een meisje van 13. Samen met haar begint hij de zoektocht naar zijn moeder, die Johans onschuld zou kunnen bewijzen.

De Amerikaanse remake van Theo van Gogh's Blind Date is, net als zijn voorganger Interview, geselecteerd voor het Sundance filmfestival. In Blind Date doet een echtpaar alsof ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Stanley Tucci (oa The Terminal, The Devil Wears Prada) regiseerde en vertolkt naast Patricia Clarkson (oa Dogville, Good Night, and Good Luck) de hoofdrol. Thijs Römer en Georgina Verbaan spelen bijrollen.

Het multiculti drama Kicks van Albert ter Heerdt heeft vorige week op het
Cairo International Film Festival de prijs voor het beste scenario gewonnen. De jury omschreef Kicks als 'slim geconstrueerd, waarin moeilijke, delicate en pijnlijke situaties verrassend, met humor en compassie worden behandeld'. Kicks is de tweede speelfilm van Ter Heerdt over de kloof tussen de blanke, gevestigde orde en allochtone Nederlanders. Anders dan zijn voorganger Shouf Shouf Habibi ligt de nadruk in Kicks meer bij drama dan bij komedie.