Ezra wint Étalon de Yennenga

Belangrijkste Afrikaanse filmprijs voor Nigeriaanse film

De Frans/Nigeriaanse film Ezra heeft de Étalon de Yennenga voor de beste Afrikaanse film gewonnen op het FESPACO festival, het grootste filmfestival van Afrika. De prijs is de belangrijkste onderscheiding voor Afrikaanse films.

Het 'Festival panafricain du cinéma et de la télévision de Ouagadougou' ( FESPACO) wordt elke twee jaar gehouden na de laatste zaterdag van februari in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Het festival duurt één week en wordt onder andere gesponsord door de Europese Unie en Unicef, er worden meer dan 200 films vertoond.

Sinds de oprichting van het festival in 1969 is FESPACO uitgegroeid tot de belangrijkste ontmoetingsplek voor Afrikaanse filmmakers, die vaak zonder opleiding of een groot budget hun films maken. De prijzen werden dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt.

De door Newton I. Aduaka geregisseerde film Ezra gaat over een jongen die door het rebellenleger wordt weggehaald bij zijn ouders. In het non-lineair vertelde verhaal keert de jongen als soldaat zwaar gedrogeerd terug naar zijn geboortedorp waar hij helpt bij het vermoorden van zijn ouders en het verminken van zijn zus. Als zijn zus voor het oorlogstribunaal tegen hem getuigt ontkent hij alles.