Na lang wachten hebben elf producenten donderdag een aanvraag ingediend onder de Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland, een nieuwe subsidie voor Nederlandse speelfilms. Omdat het principe gold van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt', stonden al twee weken lang mensen in de rij voor een aanvraag.

In totaal is er voor 10,7 miljoen euro subsidie aangevraagd. Onder de subsidieaanvragen bevinden zich tien speelfilms en een documentaire. Omdat er nog subsidie over is, kunnen nog meer projecten zich aanmelden. Een woordvoerder van het Nederlands Fonds voor de Film verwacht dat deze zomer de formele goedkeuringen komen voor de aanvragen.

De suppletieregeling is een aanvullende subsidie voor films waarvan het budget voor 65 procent is gefinancierd. Wanneer een kwart van het budget wordt verzorgd door marktpartijen , vult de nieuwe regeling maximaal het ontbrekende percentage aan.

Mensen van Endemol zaten twee weken geleden als eersten voor de deur, maar besloten deze week toch geen aanvraag voor hun speelfilm in te dienen. 'We konden niet op tijd voldoen aan alle voorwaarden en wilden niet het risico lopen om afgewezen te worden. Want dan mag je niet opnieuw een aanvraag indienen voor hetzelfde project,' licht een woordvoerder van de producent toe.

(Bron: ANP)