Editor The Godfather en Deer Hunter overleden

Laatste werk: docu over Schwarzenegger

Editor Peter Zinner, die aan de eerste twee Godfather-films met Francis Ford Coppola werkte, is in Californië op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de BBC afgelopen zaterdag.

Zinner werd samen met collega-editor William Reynolds genomineerd voor zijn montage van de eerste Godfather-film in 1972. Regisseur Francis Ford Coppola prees Zinners substantiële bijdrage aan zijn maffiadrama en liet aan Associated Press weten dat de muziek tijdens de laatste doopscène Zinners idee was geweest . Na The Godfather en In Cold Blood (1976) won Zinner een Oscar voor zijn montage van The Deer Hunter (1978). Later zou hij nog genomineerd worden voor zijn werk aan An Officer and a Gentleman (1982).

Peter Zinner werd in 1919 in Wenen geboren en vluchtte in 1930 samen met zijn Joodse familie voor de Nazi naar de Filipijnen. In 1940 belandde hij in Los Angeles. Hij werkte als taxichauffeur en als pianobegeleider van stomme films in achteraf theatertjes. Eind jaren veertig kreeg hij een contract als leerling-editor bij 20th Century Fox.

In 1981 regisseerde Zinner de politieke thriller The Salamander met Anthony Quinn, Christopher Lee en Claudia Cardinale. Het zou de enige film blijven die hij als regisseur maakte. De laatste film waaraan Zinner werkte was Running with Arnold, een documentaire over de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger.