Eddy Terstall maakt voorlichtingsfilm COC

Met dank aan Rita Verdonk

Regisseur Eddy Terstall heeft voor homobelangenorganisatie COC een film gemaakt die homoseksualiteit in etnische kring bespreekbaar moet maken. Mannenharem is de tweede productie die deel uitmaakt van het project Respect2Love, een campagne om acceptatie en integratie van homo's onder jonge allochtone Nederlanders te bevorderen.

Dat heeft het COC dinsdag gemeld. Respect2Love wordt gefinancierd met een speciale subsidie die toenmalig minister Rita Verdonk van Integratie vorige jaar toezegde.

Mannenharem, geïnspireerd op het gelijknamige boek van schrijver Vinco David, vertelt over een Marokkaanse acteur die ermee worstelt dat hij in een film een homo moet spelen. Zijn regisseur legt hem daarna uit dat homoseksualiteit geen westers modeverschijnsel is, maar van alle tijden. In het India van de 15de en 16de eeuw hielden bijvoorbeeld de islamitische mogolkeizers er gigantische mannenharems op na.

De hoofdrollen in Mannenharem worden vertolkt door Hans Kemna, Katja Herbers, Cees Geel en Prem Radhakishun. De film gaat vrijdagavond in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Daarna gaat de productie onderdeel uitmaken van de lespakketten die naar scholen en jongerenwerkers gaan.

Regisseur Eddy Terstall, die eerder al de lofzang op de liberale Nederlandse samenleving Simon maakte, zag het als een plicht om Mannenharem te draaien. 'Als er in Nederland mensen zijn die 10 procent van de Nederlandse bevolking niet accepteren, moet je die mensen toch op één of andere manier duidelijk maken dat dat raar is.'

Bron: ANP