Duska Nederlandse Oscarinzending

Nieuwe film Jos Stelling geselecteerd

De tragikomedie Duska van Jos Stelling is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film dingt mee in de categorie beste buitenlandse film. Dat heeft Holland Film, de organisatie die de Nederlandse films in het buitenland promoot, woensdag bekendgemaakt.

Duska gaat over Bob (Gene Bervoets), die het beste deel van zijn leven achter de rug heeft. Hij is verslaafd aan film, bezocht als criticus diverse festivals en werkt nu aan een eigen scenario. Op een zeer ongelukkig moment staat ineens de Rus Duska (Sergey Makovetskiy) voor de deur. Duska opent op 26 september het Nederlands Film Festival.

Stelling maakte eerder (inter)nationaal succesvolle films en won vier Gouden Kalveren. Zijn debuutfilm Mariken van Nieumeghen was in 1975 de laatste Nederlandse film die voor de competitie van het filmfestival van Cannes werd geselecteerd.

Ook de Nederlandse inzending voor de categorie beste korte animatiefilm werd woensdag bekend gemaakt. Het gaat om Mortel van Remco Polman. Deze film gaat over een kleine blauwe kamer zonder ramen of deuren. Als de bewoner een losse steen verwijdert, krijgt hij voor het eerst zicht op de andere kant.

De Oscarnominaties worden op 22 januari 2008 bekend gemaakt. De uitreiking van de prestigieuze filmprijzen vindt plaats op 24 februari volgend jaar.