Die Fälscher wint in Gent

Nederlandse korte film Raak opnieuw in de prijzen

Het WO II-drama Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het 34ste Filmfestival Gent. De internationale jury, onder voorzitterschap van actrice Kathleen Turner, maakte woensdagmiddag de winnaar bekend in het stadhuis van Gent.

Andere prijzen gingen naar You The Living (Beste Muziek), In memoria di me ( Beste Regie) en The Savages (Beste Scenario). Na afloop van de bekendmaking van de prijzen, ontving Kathleen Turner een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award voor haar carrière.

Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky vertelt het waar gebeurde verhaal van een groots opgezette valsemunterij in Nazi-Duitsland, gebaseerd op het autobiografische boek Des Teufels Werkstatt van Adolf Burger. De film gaat 25 oktober in Nederland in première.

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek werd gewonnen door Benny Andersson (ex-ABBA) voor zijn muziek voor You, the Living, Roy Anderssons droogkomische muzikale ode aan het leven.

Het familiedrama The Savages van schrijver/regisseur Tamara Jenkins werd bekroond met de Sabam Auteursprijs voor Beste Scenario. En Saverio Constanzo, regisseur van het jezuïetendrama In memoria di me, ontving de Robert Wise Prijs voor Beste Regisseur.

De Nederlander Hanro Smitsman kreeg voor zijn kortfilm Raak de hoofdprijs in de Prix UIP Ghent kortfilmcompetitie. Smitsmans film, over de verstrekkende gevolgen van een steen die van een viaduct gegooid wordt, won eerder ook al een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.