De films van Walt Disney zijn voortaan vrij van nicotine

Filmstudio Walt Disney zal in films geen personage nog laten roken. In Nederland is Kapitein Rob zijn pijp al kwijt.

Denkt Matthijs van Heijningen (filmproducent, sigarenroker) dat tabak nu ook uit Nederlandse films gebannen zal worden? De Amerikaanse filmstudio Walt Disney maakte gisteren bekend dat ze als eerste filmstudio het roken volledig in de ban zal doen. In nieuwe Disney-films zullen geen scènes meer voorkomen waarin gerookt wordt.

Van Heijningen ziet dat in Nederland niet zo snel gebeuren : 'Als er in een Nederlandse film functioneel gerookt wordt, houdt geen instantie dat tegen.'

In Amerika is dat anders. Disney's besluit volgt de nieuwe richtlijn van de Motion Picture Association of America (MPAA), verantwoordelijk voor leeftijdsadviezen voor films. In mei kondigde de MPAA aan om roken, naast bijvoorbeeld geweld of seks, mee te wegen bij de toetsing van een film.

Disney wil ook in films van dochtermaatschappijen Miramax en Touchstone - die films maken voor een oudere doelgroep - het roken gaan ' ontmoedigen'. Ook is Disney van plan om waarschuwingen op dvd's te plaatsen als in de film wordt gerookt, en om in samenwerking met bioscopen anti-rook spotjes te tonen.

In Nederland is de regelgeving anders, maar de Amerikaanse maatregelen hebben volgens Van Heijningen wel een indirect effect.

'Een sigaar opsteken in een film is nu al een statement. Als in oude films acteurs zonder aanleiding een sigaret opsteken, vind ik het opeens raar.' Ook ontbreekt volgens Van Heijningen in de verfilming van Kapitein Rob (die in november uitkomt) diens pijp -terwijl de stripfiguur Rob er juist om bekend is altijd een pijp vast te houden.