Cruise controverse gaat door

Acteur ontkent dat zijn geloof rol speelt in verfilming Valkyrie

Acteur Tom Cruise belooft dat het feit dat hij aangesloten is bij Scientology geen enkele rol zal spelen bij zijn vertolking van Claus von Stauffenberg, de man die in 1944 een - mislukte - moordaanslag op Hitler pleegde.

Cruise' geruststellende woorden zijn nodig, omdat het Duitse ministerie van defensie de opnamen van de film Valkyrie, een thriller over de mislukte aanslag met Cruise in de hoofdrol, zo veel mogelijk tegenwerkt, omdat in Duitsland Scientology wordt gezien als een 'money-making cult' en niet als erkende religie . De Duitse regering verbiedt de makers van Valkyrie dan ook te filmen op militaire bases.

Co-producent Paula Wagner probeerde olie op de golven te gooien. In een verklaring liet ze weten: 'Afgezien van zijn grote bewondering voor Von Stauffenberg hebben de persoonlijke opvattingen van Meneer Cruise geen enkele invloed op de plot, de thema's of de inhoud. En hoewel we deze film overal ter wereld kunnen opnemen, zijn we er toch van overtuigd dat we alleen in Duitsland het verhaal recht kunnen doen.'

Valkyrie kan de grote internationale doorbraak worden voor de Nederlandse actrice Carice van Houten, die in de film de vrouw van Von Staufenberg speelt.