Critici gevoelig voor liefde en afluisteren

Alles is liefde en Das Leben der Anderen beste films 2007

Das Leben der Anderen is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot beste speelfilm van 2007. Beste Nederlandse film is Alles is liefde.

Dat zijn de resultaten van een enquête onder de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF). Veertig leden stuurden hun nationale en internationale top drie in, waarmee de kiesdrempel nipt werd gehaald.

Das Leben der Anderen, de debuutfilm van Florian Henckel von Donnersmarck over een agent van de geheime dienst in de voormalige DDR, won bijna twee jaar geleden al de belangrijkste Duitse prijzen en kreeg de Oscar voor de beste buitenlandse film van 2006, maar kwam pas dit jaar uit in Nederland in de bioscoop.

In de verkiezing bleef Das Leben der Anderen de Britse film Atonement (Joe Wright ) en de Roemeense 4 maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu) ruimschoots voor.

Bij de Nederlandse films was wel sprake van een nek-aan-nekrace. Alles is Liefde van Joram Lürsen kreeg van de critici slechts twee punten meer dan Tussenstand van Mijke de Jong. Op afstand volgde Wolfsbergen van Nanouk Leopold.

Opvallend is de goede score van de documentaire Pappa is weg en ik wilde nog wat vragen, van Marijn Frank. Meerdere critici gunden dit eindexamenwerkstuk van de Filmacademie een plaats in hun doorgaans uit bioscooptitels bestaande top drie. Genoeg voor zesde plaats in het klassement.

Bron: KNF