Corruptie, machtsmisbruik en hebzucht in Berlijn

Gouden Beer-competitie bekend

S.O.P. Standard Operating Procedure van Errol Morris, de langverwachte nieuwe van Paul Thomas Anderson, There Will Be Blood, en de Braziliaanse kaskraker Tropa Elite zullen tijdens het filmfestival van Berlijn in februari meedingen naar de belangrijkste prijs, de Gouden Beer. Dat maakte de organisatie gisteren bekend.

Ook dit jaar is het Berlijnse competitieprogramma, geheel volgens de traditie , doortrokken van geëngageerde films. In zijn documentaire onderzoekt Morris de schendingen van de mensenrechten in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.

Anderson maakte een portret over hebzucht in de Texaanse olieindustrie aan het begin van de twintigste eeuw. De film werd afgelopen zondag in Los Angeles door filmcritici bekroond in de categorieën beste film, beste regisseur, beste production design en beste mannelijke hoofdrol (Daniel Day-Lewis).

Het Braziliaanze Tropa Elite gaat over de brute oorlog die in Rio de Janeiro woedt tussen gangs en de politie.

Behalve machtsmisbruik, hebzucht en corruptie komen ook ziekte en dood aan bod in de acht films binnen de competitie. De Mexicaanse regisseur Fernando Eimbcke vertelt in Lake Tahoe het verhaal van een tiener die wordt geconfronteerd met de plotselinge dood van zijn vader.

In het drama Cherry Blossoms - Hanami van de Duitse Doris Doerrie moet een man die kanker heeft met de onverwachte dood van zijn vrouw zien om te gaan.

De Chinese regisseur Wang Xiaoshuai (Zilveren Beer in 2001 voor Beijing Bicycle ) is terug met In Love We Trust, waarin een moeder met kanker onorthodoxe maatregelen neemt om haar baby te redden.

Andrezj Wajda pakt in Katyn het taboe-onderwerp aan van de duizenden Poolse krijgsgevangenen die in 1940 door de Russische geheime dienst werden vermoord.

John Malkovich is te zien in Gardens of Night van Damian Harris, over twee kinderen die worden ontvoerd en bijna tien jaar gevangen worden gehouden.

Het filmfestival van Berlijn vindt plaats van 7 tot en met 17 februari 2008.