Coppola na tien jaar terug

Met filosofische verhandeling

Tien jaar na The Rainmaker, heeft Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now) weer een film gemaakt. Afgelopen weekend presenteerde hij tijdens het filmfestival van Rome het romantische mysterie Youth Without Youth.

In Coppola's nieuwste film speelt Tim Roth een oudere professor in linguïstiek die nog altijd droomt van zijn verloren liefde Laura. Wanneer hij een catastrofe overleeft, krijgt hij op wonderlijke wijze zijn jeugd terug. De fysieke verjonging gaat gepaard met een hoog ontwikkeld intellect. Daardoor komt hij in het vizier van de nazi's, en is gedwongen te vluchten. Tijdens de vlucht wordt hij herenigd met Laura, maar als zijn onderzoek haar in gevaar brengt, zal hij moeten kiezen tussen zijn grote liefde en zijn levenswerk.

Tijd en innerlijk bewustzijn zijn de twee filosofische peilers waarop de roman Youth Without Youth van Mircea Eliade rust. Coppola werd gegrepen door het verhaal omdat hij zich zelf op 66-jarige leeftijd gefrustreerd voelde dat hij al acht jaar geen film had gemaakt. Het verhaal over een oudere man die weer jong wordt en die de extra tijd aangrijpt om zijn onderzoek naar de oorsprong van taal voort te zetten, zag de regisseur als een metafoor voor zijn eigen verlangen. Coppola wilde ook weer terug naar de oorspronkelijke, creatieve manier van film maken met oogverblindende plaatjes, mooie muziek, goede acteurs en met een verhaal dat zich leent om heel vaak terug te zien. Youth Without Youth werd met Coppola's eigen geld geschoten in Roemenië.

Coppola kwam vorige week ook al in het nieuws toen hij in het Amerikaanse GQ Magazine uithaalde naar Jack Nicolson en zijn oude Godfather-sterren Al Pacino en Robert De Niro. Die zouden volgens de regisseur door te veel geld lui en verwend zijn geworden, en niet meer bereid risico's te nemen.

Youth Without Youth komt volgend jaar in Nederland uit.