Coen Brothers-film in de prijzen

No Country For Old Men wint eerste grote filmprijs van het seizoen

De existentialistische misdaadthriller No Country For Old Men van de gebroeders Joel en Ethan Coen is gisteren door de National Board of Review of Motion Pictures uitgeroepen tot Beste film van 2007, en won daarmee de eerste grote filmprijs van het nieuwe Oscarseizoen.

George Clooney won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in de politieke thriller Michael Clayton en Julie Christie werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol van demente vrouw in het drama Away From Her.

No Country, die ook prijzen won voor beste bewerkte scenario (naar het gelijknamige boek van Cormack McCarthy) en beste ensemble cast is de twaalfde film van de Coen Brothers, die eerder opvielen met eigenzinnige, fraai vormgegeven films als Blood Simple, The Big Lebowski en Fargo.

In de vaak bloederige film speelt Josh Brolin een toevallige passant die na een onderlinge afrekening in de drugswereld op een zak met twee miljoen dollar stuit, en er mee vandoor gaat. Javier Bardem speelt de huurmoordenaar die achter hem wordt aangestuurd, en Tommy Lee Jones is de sheriff die hen beiden op het spoor komt.

Andere winnaars:
Tim Burton - beste regisseur van musical (Sweeney Todd)
Amy Ryan - beste vrouwelijke bijrol (Gone baby Gone)
Casey Affleck - beste mannelijke bijrol (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)
The Diving Bell and the Butterfly - beste buitenlandse film
Emile Hirsch - beste mannelijke nieuwkomer (Into the Wild)
Ellen Page - beste vrouwelijke nieuwkomer (Juno)
Juno / Lars and the Real Girl - beste originele scenario
Michael Douglas - oeuvreprijs