Clooney en Cheadle gelauwerd

door Nobelprijswinnaars

Op 13 december, tijdens de jaarlijkse Peace Summit-bijeenkomst van Nobelprijswinnaars in Rome, zullen acteurs George Clooney en Don Cheadle worden gelauwerd met een speciale vredesprijs.

Een woordvoerder van de Peace Summit verklaarde dat Clooney en Cheadle de prijs krijgen voor hun inspanningen de vrede te bevorderen in de door oorlog verscheurde regio Darfur, en voor hun vastberadenheid levens te redden en het leed van burgerslachtoffers te verlichten.

Aartsbisschop Desmond Tutu liet in een commentaar weten dat hij altijd verheugd is als artiesten als Clooney en Cheadle hun positie gebruiken om een stem te geven aan de meest kwetsbaren. De acteurs hebben miljoenen mensen bewust gemaakt van het leed in Sudan en hebben tientallen miljoenen dollars aan steun gegenereerd, volgens Tutu . Daarmee zijn ze een inspirerend voorbeeld hoe iedereen, met welk leven dan ook , iets kan doen om de wereld een betere plek te maken, aldus de aartsbisschop.

Eerder werden Yusuf Islam, Bob Geldof en Peter Gabriel al onderscheiden met de Peace Summit Award. Tijdens de bijeenkomst op 13 december zullen onder andere de Nobelprijswinnaars Dalai Lama en de Russische ex-president Mikhail Gorbachev aanwezig zijn.