Charles Lane (102) overleden

Bijrolacteur was verborgen icoon van de filmgeschiedenis

Hij speelde in meer dan driehonderd films en televisieseries en toch is zijn naam bij weinigen bekend. Ruim zestig jaar stond acteur Charles Lane in de schaduw van de grote sterren. Tot voor kort was hij de oudste nog levende acteur in de Verenigde Staten. Afgelopen maandag overleed Lane op 102-jarige leeftijd in Los Angeles.

Lane kreeg doorgaans slechts een paar regels tekst per film. Als persoonlijke favoriet van regisseur Frank Capra - ze werkten negen keer samen - speelde hij op de achtergrond in films als You Can't Take It with You (1938), Mr. Smith Goes to Washington (1939) en It's a Wonderful Life (1946). Altijd was hij de man in dienst van het grote systeem, als belastinginspecteur, journalist of deurwaarder . Later was hij te zien in diverse gastrollen in televisieseries als I Love Lucy , Petticoat Junction en The Twilight Zone.

In de jaren dertig en veertig speelde hij soms in drie tot vier films per dag. Vanwege zijn schamele loon - in die tijd zo'n 35 dollar per dag - werd Lane in 1933 als een van de eersten lid van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse vakbond voor filmacteurs.

In 2005 ontving Lane op 100-jarige leeftijd een TV Land Award - een onzichtbare prijs voor onzichtbaar oeuvre. Zijn enthousiaste commentaar: 'Mocht iemand geïnteresseerd zijn: ik ben nog steeds beschikbaar!'