Carice van Houten beste actrice van Europa?

Nominatie European Film Award

Afgelopen zaterdag zijn tijdens het filmfestival van Sevilla de nominaties voor de European Film Awards bekend gemaakt. De meeste nominaties gingen naar The Queen van Stephen Frears en The Last King of Scotland van Kevin MacDonald. Carice van Houten is voor haar rol in Zwartboek genomineerd in de categorie Beste Actrice.

In de categorie Beste Film dingen mee: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van Cristian Mungiu (winnaar Gouden Palm), Auf der Anderen Seite van Fatih Akin, The Last King of Scotland van Kevin MacDonald, The Queen van Stephen Frears, La Vie en Rose van Olivier Dahan en Persepolis van Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud.

Carice van Houten moet het in de categorie Beste Actrice opnemen tegen Marion Cotillard (La Vie en Rose), Marianne Faithful (Irina Palm ), Anamaria Marinca (4 Months, 3 Weeks and 2 Days), Helen Mirren (The Queen) en Ksenia Rappoport (La Sconosciuta). Tien jaar geleden werd voor het laatst een Nederlandse actrice genomineerd: Annet Malherbe voor haar rol in Kleine Teun.

De Europese Film Academy, opgericht in 1988, wil met de prijs de Europese filmcultuur stimuleren. Behalve voor de beste film en de beste actrice worden prijzen uitgeloofd in de categorieën beste regisseur, acteur, cameraman, componist en scenarioschrijver. De Prix d'Excellence wordt uitgeloofd aan een filmambacht: production design, make-up, kostuums of montage. Op zaterdag 1 december vindt de uitreiking van de European Film Awards in Berlijn plaats.