Bloot valt niet goed in Marokko

Nederlands Film Festival verhit gemoederen

De films die worden vertoond op het Nederlands filmfestival in Marokko bevatten te veel bloot en seks. Dat stelt het Marokkaanse dagblad Attajdid (De Vernieuwing), dat ideologisch verwant is aan de islamitische partij PJD.

Tijdens de Nederlandse filmweken zijn tien films te zien, waaronder Het Schnitzelparadijs en Leef!.

De krant spreekt er schande van dat seksscènes werden vertoond in aanwezigheid van families met minderjarige kinderen. Een afgevaardigde van het Marokkaanse ministerie van Cultuur wijst in het artikel de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de getoonde films af.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse filmweken in Marokko worden gehouden. Het initiatief komt van de Nederlandse ambassade die ermee wil aansluiten op het groeiende aantal filmfestivals dat in Marokko wordt georganiseerd. Bij de start in de hoofdstad Rabat waren de reacties overwegend positief. Volgens een medeorganisator liepen toeschouwers in de noordelijke stad Nador, waar veel immigranten in Nederland vandaan komen, echter 'bij het zoenen al de zaal uit'. De filmweken gaan tot en met 29 november verder in de plaatsen Larache en Azemmour.

Bron: ANP