Bernard Gordon overleden

Strijdbare scenarioschrijver wordt 90 jaar

Bernard Gordon, een scenarioschrijver die in de jaren vijftig op de zwarte lijst belandde tijdens de communistenjacht door senator McCarthy, is overleden.

Gordon overleed afgelopen vrijdag in zijn huis in Hollywood aan de gevolgen van kanker, zo maakte zijn dochter bekend.

Bernard 'Benny' Gordon, 29 oktober 1918, schreef in de jaren vijftig scenario's voor meer dan een dozijn films, maar zijn naam verscheen pas op de titelrol vanaf de jaren tachtig, toen de Amerikaanse vakbond voor schrijvers ervoor zorgde dat de destijds gebruikte pseudoniemen werden vervangen door de namen van de echte schrijvers.

In de ruim tien jaar dat Gordon op de zwarte lijst stond werkte hij onder het pseudoniem Raymond T. Marcus. Als Marcus schreef hij de scripts voor onder andere Flesh and Fury (met een jonge Tony Curtis), Day of the Triffids en Hellcats of the Navy (met de toen al rechtse Ronald Reagan en zijn toekomstige vrouw Nancy Davis).

Gordons eigen naam verscheen wel op de titelrol van 55 Days at Peking en de eerste verfilming van The Thin Red Line.

In 1999 verzette Gordon zich hevig tegen de uitreiking van de ere-Oscar aan Elia Kazan, de regisseur van onder andere East of Eden en On the Waterfront. Kazan getuigde in de jaren vijftig wel voor het House of Un-American Activities Committee en gaf de commissie namen van mensen die hij verdacht van communistische sympathieën. Daarmee was Kazan een verrader in de ogen van Gordon.

Gordon schreef twee boeken over zijn ervaringen: Hollywood Exile, or How I Learned to Love the Blacklist (1999) en The Gordon File: A Screenwriter Recalls Twenty Years of FBI Surveillance (2004).