Ben X Belgische inzending Oscars

Filmdebuut van Nic Balthazar geselecteerd

Nic Balthazars regiedebuut Ben X is geselecteerd als officiële Belgische inzending voor de Oscars. De film dingt mee naar de Oscar van Beste niet-Engelstalige Film.

De aanstelling van Ben X als officiële Belgische Oscarinzending gebeurde door een jury samengesteld uit Vlaamse en Franstalige professionals. De jury was unaniem.

De film, met nieuwkomers Greg Timmermans en Laura Verlinden in de hoofdrollen, is een productie van het Belgische MMG en het Nederlandse BosBros van Burny Bos. De film gaat over Ben, een licht autistische jongen die daardoor ook een makkelijke prooi blijkt te zijn voor pesterijen op school. Gesteund door zijn mystery girl op het internet onderneemt hij actie.

De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Montréal (23 augustus - 3 september 2007) en oogstte daar veel succes. Ben X won drie prijzen, waaronder de hoofdprijs (de Prix des Amériques) en de Publieksprijs.

De film is een bewerking van Balthazars bestseller Niets is alles wat hij zei.

De bekendmaking van de nominaties voor de Oscars volgt op 22 januari 2008. De eigenlijke Oscaruitreiking vindt plaats op 24 februari 2008 in Hollywood.