Audiotrack voor blinde bioscoopganger

Tamar van den Dops Blind eerste film met audiodescriptie

Op 28 februari wordt voor het eerst in Nederland een film met audiodescriptie vertoond. In Bioscoop City/Movies in Utrecht draait Tamar van den Dops liefdesdrama Blind met een speciaal voor blinden gemaakte audiotrack.

Blind gaat over de liefde tussen de blinde Ruben en zijn dienstmeid Marie, waarbij de zintuiglijke waarneming van Ruben centraal staat. Marie is een albino , maar verzwijgt dat tegenover Ruben uit angst dat hij haar zal verlaten.

Regisseur Tamar van den Dop beschrijft op een extra geluidsspoor de elementen die alleen te zien zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Deze beschrijvingen worden als een extra signaal doorgestuurd naar een speciaal oortje dat blinden en slechtzienden ontvangen voor aanvang van de film.

Het project wordt financieel en praktisch ondersteund door Stichting Oogfonds Nederland en Optelec Nederland BV. Zij sturen braille- en, via email, geluidsmailingen naar hun contactpersonen in de blindengemeenschap om zo het project daar te promoten. Ook zorgen ze ervoor dat de meewerkende bioscopen uitgerust zijn voor blinden. Zo moeten de bioscopen bijvoorbeeld een speciale website hebben waarop informatie te horen is.