Archief Bergman in gevaar

'Houding overheid internationaal schandaal'

Het archief met aantekeningen van de vorige week overleden regisseur Ingmar Bergman is in gevaar. De Zweedse overheid stelt te weinig geld beschikbaar om het archief te volledig digitaliseren, dat zegt archiefmedewerkster Astrid Soderberg-Widing in het Amerikaanse vlakblad Variety. Ze spreekt van een 'internationaal schandaal'.

Tijdens zijn carrière maakte Bergman diverse aantekeningen, maar hij schreef klein en op dun papier, waardoor vooral het vroegere werk tegenwoordig bijna onleesbaar is. De Zweedse overheid stelde 220.000 euro ter beschikking om alle aantekeningen te digitaliseren. Te weinig, zo blijkt nu. Verwacht wordt dat de ontcijfering van Bergmans bewaarde aantekeningen een langdurige klus wordt. Volgens Soderberg-Widing is er daardoor zeker een extra 520.000 euro nodig, maar de overheid heeft volgens haar 'een gebrek aan interesse' om het proces helemaal te financieren.

Mogelijk biedt de vermogende Zweedse Bonnier Group uitkomst. Het mediabedrijf bezit diverse tv-zenders en kranten in Zweden. Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte in Variety alvast het belang van Bergmans erfgoed 'voor filmmakers, studenten en de Zweedse cultuur'.

Het Bergman-archief is opgericht door het Zweedse Filminstituut, in samenwerking met het Koninklijk Dramatisch Theater, de Zweedse publieke omroep en de Noorse productie- en distributiemaatschappij Svensk. Opbrengsten van Bergmans toneelstukken die nog in het theater spelen gaan naar de kas van het archief.