Ang Lee wint Chinese Oscars

Lust, Caution gelauwerd in belangrijkste categorieën

In september was Ang Lee (Brokeback Mountain) met zijn oorlogsdrama Lust, Caution al de grote winnaar van het filmfestival van Venetië. Afgelopen zaterdag won de regisseur in Tapei maar liefst zeven Gouden Paarden, de belangrijkste filmprijzen in het Chinese taalgebied.

Lust, Caution heeft dezelfde thematiek als Zwartboek van Paul Verhoeven, die dit jaar in de jury van Venetië zitting had. De Taiwanees-Chinese coproductie, in het Mandarijn gesproken, gaat over een jonge vrouw die op verzoek van een verzetsgroep een relatie begint met een belangrijke man binnen het vijandelijk kamp. Ondanks de tegenstellingen laait de liefde hoog op. Opvallend zijn in de film de expliciete seksscènes, waarin Lee de liefde toont als een oncontroleerbare kracht. In China werd de film zelfs gecensureerd.

Niettemin werd Lust, Caution in elf categorieën genomineerd. Ang Lee mocht de Gouden Paarden voor beste film, beste regisseur en beste Taiwanese filmmaker mee naar huis nemen. Ook hoofdrolspeler Tony Leung Chiu-wai en nieuwkomer Tang Wei vielen in de prijzen. Scenario, muziek, make up en kostuums werden eveneens beloond met een Paard.

Lee liet tijdens de uitreikingen weten dat zijn vorige zes films allemaal tragedies waren en dat dat begon te wegen: 'Ik wil nu eens een pure komedie maken. Een luchtige film, waarin er niet zoveel te vertellen valt.'

Lust, Caution gaat in Nederland op 24 januari in première.