'Meer nationalisme in films'

Oproep aan Chinese filmmakers

Chinese regisseurs moeten meer patriottistische films gaan maken. Dat zegt Han Sanping, voorzitter van de staatsgestuurde China Film Group, in een interview op de Chinese website Sina.com. Volgens Sanping is het nationalisme in Amerikaanse films een lichtend voorbeeld.

Zo roemt Sanping, die als producent onder meer werkte aan The Emperor and the Assassin en The Promise van Chen Kaige, het Amerikaanse The Pursuit of Happyness vanwege de 'inspirererende ethiek'. In de film werkt een zwarte dakloze, gespeeld door Will Smith, zich op tot miljonair. Het personage van Smith leeft in de film een onvervalste Amerikaanse Droom. 'Dat zijn de waarden die we willen promoten,' benadrukt Sanping.

Sanpings vergelijking met Hollywood is opvallend, aangezien de Chinese staat slechts twintig buitenlandse films per jaar toestaat in de bioscopen. Onlangs werd Rush Hour 3 zelfs verboden . Volgens de China Film Group vanwege een gebrekkige afzetmarkt, maar ingewijden meldden dat de staatscensuur zich niet kon vinden in de aanwezigheid van Chinese maffia in de film.

Niet alleen buitenlandse films krijgen te maken met strenge censuur. Zo kreeg de Chinese regisseur Lou Ye een filmverbod voor vijf jaar omdat in zijn film Summer Palace - vanaf aanstaande donderdag in de bioscoop - een aantal seksscènes én archiefmateriaal van studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking (1989) zijn te zien.