'Ik weet niet meer waar ik thuishoor'

Tiger-winnaar Die Unerzogenen van Pia Marais

Marleen den Hartog ,

De 14-jarige Stevie groeit op met twee verslaafde ouders. Als ze verhuizen naar het Duitse platteland, hoopt Stevie samen met haar ouders een degelijk leven op te bouwen. Maar al gauw raken haar ouders weer betrokken bij illegale handel. Het fijngevoelige debuut van Pia Marais won een VPRO Tiger Award.

Idee?
Mijn eigen ouders waren een grote inspiratiebron. Ze waren hippies , en hoewel ik geen grote problemen met drugs heb gehad, heeft dat wel indruk gemaakt. In Die Unerzogenen gebruik ik thema's uit mijn eigen leven, maar de film is niet autobiografisch. De ouders van Stevie zijn ook absoluut geen hippies, ze hebben niks met hippie-idealen. Ze zijn vooral verloren, zoals veel mensen tegenwoordig. Ik woon in Berlijn en daar zie ik continu mensen die zich, net als de ouders van Stevie, verloren voelen.

Thuisbasis?
Voor mij is een thuisbasis erg belangrijk. Vooral omdat ik dat nooit echt gehad heb. Toen ik klein was verhuisden we vaak, en zelfs toen ik mijn ouderlijk huis verliet, bleef ik nog een paar jaar rondreizen. Er zijn zoveel mogelijkheden om de wereld te zien en deel uit te maken van verschillende culturen. Ik kom uit Zuid-Afrika , Engels is mijn moedertaal, ik klink Duits, en spreek ook nog eens Zweeds. Ik weet zelf niet meer waar ik thuishoor. En dat probleem hebben meer mensen van mijn generatie. Door alle mogelijkheden om rond te reizen, kunnen we nergens meer aarden.

Idolen?
Ik ben een grote fan van John Cassavetes. Zijn films zijn zo ongelooflijk complex. Zijn personages zijn altijd menselijk en mooi. Er zit iets heel spiritueels in zijn films.

Ambities?
Mijn volgende film gaat, net als Die Unerzogenen, over het gebrek aan grenzen en duidelijkheid. Stevie krijgt geen duidelijke grenzen van haar ouders. Het ene moment wordt ze strak gehouden, het andere moment maakt ze met haar ouders dingen mee die niet geschikt zijn voor een 14-jarige. Dat thema van vage grenzen komt ook in mijn volgende film terug.

Filmen in Duitsland?
Ik ben dankbaar dat ik deze film in Duitsland heb mogen maken. Het is heerlijk filmen daar. Er zijn verschillende filmfondsen en investeerders, dus er is vrij veel geld. Bovendien worden er jaarlijks veel films gemaakt.

Die Unerzogenen wordt vertoond op:
zaterdag 27 januari, 19.15 uur, Pathé 5
zondag 28 januari, 10.30 uur, Pathé 5
dinsdag 30 januari, 13.30 uur, Pathé 4
zaterdag 3 februari, 22.00 uur, Pathé 4