'Alleen liefde verandert mensen'

Tiger-winnaar Love Conquers All van Tan Chui Mui

Marleen den Hartog ,

In Love Conquers All, het debuut van de Maleisische regisseuse Tan Chi Mui (1978), valt de studente Ah Ping op de 'foute' jongen John. Hoewel ze gewaarschuwd is voor de Maleisische vrouwenhandel, wordt John uiteindelijk toch haar pooier. De film won een VPRO Tiger Award.

Idee?
Het idee voor dit verhaal kwam jaren geleden. Een jongen vertelde mij hoe pooiers te werk gaan. Hij vertelde hoe ze meisjes verliefd op hun laten worden, om ze vervolgens de prostitutie in te lokken. Dat heeft toen een enorme indruk op mij gemaakt. Ik heb er later nog een keer een kort verhaal over geschreven en het was dus niet meer dan logisch dat het ook het verhaal voor mijn film zou worden.

Sociale kritiek?
Hoewel prostitutie en vrouwenhandel zeker een probleem is in de Maleisische maatschappij, is dat voor mij niet het onderwerp van deze film. Eigenlijk is het zelfs helemaal niet belangrijk. Het gaat mij om het liefdesverhaal en hoe alleen de liefde mensen verandert. Ah Ping is in de eerste helft van de film een sterke jonge vrouw die twee jongens aan het lijntje houdt, maar op het moment dat ze verliefd op een van hen wordt, verliest ze alle rationaliteit. Ik wilde vooral laten zien dat liefde inderdaad blind maakt.

Idolen?
Ik vind het heel eng om dat te zeggen, want ik probeer hem altijd na te doen, en dat lukt niet. Dus ik ben bang dat mensen mij dan gaan vergelijken met hem. Maar ik houd erg van de films van Jia Zhang-Ke (van wie op het festival Still Life wordt vertoond, red.).

Ambitie?
De volgende film gaat zeker niet meer over de liefde. Ik ben niet goed in liefdesverhalen. Love Conquers All had een stuk beter gekund. Mijn volgende film gaat over twee vrouwen van vijftig die moeten leren omgaan met het ouder worden en alleen zijn.

Filmen in Maleisië?
Meestal heb je een erg klein budget, maar ik denk dat weinig geld bij mij in mijn voordeel werkt. Ik had misschien meer geld kunnen krijgen, maar het was genoeg en ik wilde me niet afhankelijk maken van anderen. Door dit kleine budget had ik volledige vrijheid. Zo was ik op een gegeven moment zo ontevreden over het resultaat dat ik erover dacht om de film nooit aan iemand te laten zien. Dat had financieel gekund.

Love Conquers All wordt vertoond op:
vrijdag 26 januari, 21. 45 uur, Pathé 7
zaterdag 27 januari, 13.15 uur, Pathé 7
maandag 29 januari, 16.00 uur, Pathé 7
zaterdag 3 februari, 13.15 uur, Pathé 7