Zingende Hobbits en tovenaars

Musical Lord of the Rings naar Londen

Maarten Goossens ,

De musicalversie van Lord of the Rings zal vanaf volgend jaar te zien zijn in het Theatre Royal Drury Lane op West End, Londen. De duurste musical ooit (12,5 miljoen pond) draait nu nog in Toronto, Canada.

De musicalversie van Peter Jacksons met Oscars overladen filmdrieluik Lord of the Rings zal vanaf juni 2007 de plaats innemen van Mel Brooks' The Producers. De voorbereidingen duurden vijf jaar vanwege de enorme omvang van het project ( meer dan 70 acteurs, dansers en muzikanten en uitgebreide sets) en een volgeboekt West End, het theaterdistrict van Londen.

In Canada, waar de musical sinds maart loopt, krijgt de musical gemengde kritieken. Fans van de films en het boek waren teleurgesteld, maar de familie van de schrijver was tevreden. 'Alles wat ik belangrijk en ontroerend vind in het boek, heb ik in de show teruggezien,' aldus kleindochter Rachel Tolkien.

Of de zingende Hobbits en tovenaars ook naar Nederland komen is nog de vraag. Maarten van Wispen van Joop van den Ende Theaterproducties: 'Wij hebben de productie gezien tijdens de première en hebben zeker interesse, maar op dit moment valt nog niet te zeggen of Lord of the Rings de musical binnen ons portfolio past.'

Joop van de Ende Theaterproducties bracht eerder musicalversies van films als The Lion King, Tarzan, My Fair Lady en Cabaret.