Zeven Lola's voor Stasifilm

Das Leben der Anderen grote winnaar bij uitreiking Duitse filmprijzen

Het Stasi-drama Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck won gisteren tijdens de 56ste editie van de Deutsche Filmpreis zeven Lola's (te vergelijken met de Nederlandse Gouden Kalveren). De film vertelt het verhaal van een Stasi-agent, die tijdens het bespioneren van een kunstenaarsechtpaar begint te twijfelen over de noodzaak van zijn werk. Das Leben der Anderen, die niet goed genoeg werd bevonden om tijdens het Filmfestival van Berlijn vertoond te worden, werd ook uitgeroepen tot de beste Duitse film van het afgelopen jaar.

Naast beste film kreeg Das Leben der Anderen ook Lola's voor beste regie, mannelijke hoofdrol (Ulrich Mühe) en bijrol (Ulrich Tukur), camera, art direction en scenario, dat ook door von Donnersmarck geschreven werd.

Beste actrice was Sandra Hüller, voor haar rol in Requiem van Hans-Christian Schmid. Imogen Kogge kreeg - ook voor Requiem - de Lola voor vrouwelijke bijrol . De prijs voor de beste documentaire was voor Oliver Stoltz met Lost Children.

Ook de Nederlandse coproductie Paradise Now was kanshebber in Duitsland. De film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad werd genomineerd in de categorieën beste speelfilm en beste scenario (met Bero Beyer), maar kreeg geen prijs.

Wel leverde de nominatie in de categorie Beste speelfilm Paradise Now een bedrag van 250.00 euro op. De Lola voor beste speelfilm leverde de producent van Das Leben der Anderen nog eens 500.000 euro extra op. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de uitreiking van de Gouden Kalveren in Nederland zijn er in Duitsland geldbedragen verbonden aan het winnen van een Lola. In totaal is gisteravond bijna drie miljoen euro aan prijzengeld toegekend.