Woeden der Gehele Wereld grote Gouden Ui-winnaar

Producent Rob Houwer wil geen films meer maken in Nederland

De film Het Woeden der Gehele Wereld is donderdagavond de grote winnaar geworden van de tweede Gouden Ui, de prijs voor de slechtste Nederlandse film van het jaar. De verfilming van het gelijknamige boek van Maarten 't Hart sleepte drie prijzen in de wacht.

De productie won de Gouden Uien voor slechtste film, slechtste regie en meest nutteloze seksscène van het jaar. Bij de laatste prijs merkte een groot aantal juryleden onafhankelijk van elkaar op dat eigenlijk alle naakt in de film volslagen nutteloos was.

Producent Rob Houwer, die verantwoordelijk was voor Het Woeden der Gehele Wereld, gaf donderdag in Het Parool als reactie dat hij voorlopig geen films meer wil maken in Nederland. Hij heeft besloten voorlopig al zijn energie in zijn Duitse productietak te stoppen. De directe aanleiding zijn de Gouden Uien die hem zijn toebedeeld.

'In mijn lange leven als producent heb ik, onvermijdelijk, flinke littekens opgelopen,' stelt Houwer. 'Ik stoom altijd gewoon door, wil niet anders dan in het zadel sterven. Maar door het neuzelende getreiter uit diverse hoeken heb ik het hier en nu gehad.' De producent noemt de organisatie van de Gouden Ui een 'laf stelletje selfkickers.'

De Gouden Ui voor slechtste acteur ging naar Johnny de Mol voor zijn rol als hypernerveuze christelijke verzetsstrijder in de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Actrice Victoria Koblenko werd bekroond voor haar rol in de film Sl8n8: zij kreeg de prijs voor slechtste actrice. Zij won nipt van Woeden der Gehele Wereld-actrice Esther Way, die overigens wel het middelpunt vormt van de slechtste sekssècne die wel in de prijzen viel.

De Gouden Uien werden vorig jaar in het leven geroepen als tegenhangers van de Gouden Kalveren. De jury bestaat uit filmjournalisten en studenten van de Filmacademie. In de eerste editie was de grote winnaar de thriller Joyride, deze sleepte toen ook drie Gouden Uien in de wacht.

Bron: ANP