Winnaars Film by the Sea bekend

Festival in Vlissingen ten einde

De afgelopen tien dagen vond in Vlissingen het International Film Festival Film by the Sea plaats. De zevende editie van het festival trok dit jaar een recordaantal bezoekers, 39.400, bijna 2500 meer dan vorig jaar.

Op Film by the Sea is veel aandacht voor de literatuurverfilming. Zo wordt ieder jaar de Film & Literatuur Award uitgereikt. Deze ging dit jaar naar de Finse productie Mother of Mine van Klaus Härö, gebaseerd op het boek Äideistä parhain van Heikki Hietamies.

Volgens jury-voorzitter Rinus Ferdinandusse is Mother of Mine een film 'die zichtbaar met liefde gemaakt is, en die zelfs, bewust of onbewust, op het gevoel werkt en wil werken. Een film zonder zwakke acteurs, want zelfs het landschap speelt zijn sterke rol met verve .'

Naast Ferdinandusse bestond de jury uit regisseur Marleen Gorris, actrice Willeke van Ammelrooy, acteur en schrijver Herman Koch en schrijvers Tommy Wieringa, Jan Brokken en Annejet van der Zijl.

De Movie Squad Award - uitgereikt door een jongerenjury - ging naar The Great Match van Gerardo Olivares. Deze Spaanse komedie laat zien hoe verschillende stammen in de wereld soms vele kilometers reizen om een belangrijke voetbalwedstrijd te zien.

De vijfkoppige publieksjury, gekozen uit een werving via TVFilm, Mikro Gids en RTL Film, wees het Deense drama After the Wedding (Efter brylluppet) van Suzanne Bier aan als hun favoriete film.

Ook werd er een prijs uitgereikt aan Philippe Aractingi voor de Libanese musical Bosta. Hij kreeg de Explore and Exchange Award, voor de film waarin de ontmoeting van verschillende culturen het beste tot uiting kwam. De jury bestond uit twintig studenten, tien uit Nederland en tien uit Zanzibar.