Winnaars Amnesty International Festival bekend

Prijzen voor KZ en Iraq in Fragments

De publieksprijs op het 8ste Amnesty International Festival ging naar de documentaire KZ van Rex Bloomstein; het voor het eerst uitgereikte Gouden MovieSquad Schild werd gewonnen door James Longley, regisseur van de documentaire Iraq in Fragments.

Het festivalpubliek in Amsterdam, Utrecht en Den Haag gaf de hoogste waardering aan de - al eerder tijdens het IDFA vertoonde - documentaire KZ, die vanuit het heden terugkijkt op de holocaust en het concentratiekamp in Mauthausen. Regisseur Rex Bloomstein kreeg EURO 5000 als stimulans voor een nieuwe productie.

Een jury van vijf scholieren beoordeelde een selectie uit het festivalprogramma en bekroonde de documentaire Iraq in Fragments met een Gouden MovieSquad Schild. De prijs is een gezamenlijke initiatief van het Nederlands Instituut Filmeducatie (NIF) en het Amnesty International Filmfestival. Het NIF stelt EURO 2000 beschikbaar om de film onder de aandacht van jongeren in Nederland te brengen en neemt de film op in MovieZone, het landelijke filmprogramma voor jongeren.