Von Trier stopt spel in film

Deense regisseur introduceert Lookey-concept

De experimentele filmmaker Lars von Trier (Dogville, Manderlay) heeft een nieuw concept bedacht om de kijker meer bij films te betrekken. In zijn nieuwe film The Boss of It All moet het publiek hints opsporen, om vervolgens de oplossing van een raadsel te vinden.

De Deense regisseur laat in de film met opzet dingen zien die totaal buiten de context van de film vallen. Von Trier noemt dit het Lookey-concept: de gemiddelde kijker zal denken dat er een flikkering of een foutje in de film zit , maar voor ingewijden zullen deze Lookeys samen een raadsel vormen dat ze op moeten lossen.

De eerste persoon die alle Lookeys goed raadt wint dertigduizend Deense kronen (ruim 4000 euro). Er zitten vijf tot zeven Lookeys in de film.

Von Trier staat bekend om zijn onconventionele manier van film maken. Zo richtte hij samen met collega filmmaker Thomas Vinterberg Dogma 95 op, waarin ze onder andere vastlegden dat filmmakers af moeten zien van persoonlijke smaak, films op locatie moeten worden opgenomen en de camera altijd in de hand moet worden gehouden.

In The Boss of It All gebruikt Von Trier ook weer een nieuwe filmtechniek: Automavision. Hier kiest de regisseur waar hij een camera neerzet, maar een computer bepaalt wanneer de camera inzoomt, draait of kantelt.