Venetië eert David Lynch

Regisseur krijgt Gouden Leeuw voor gehele oeuvre

De onafhankelijke filmmaker David Lynch krijgt tijdens de 63ste editie van het Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica (30 augustus t/m 9 september) in Venetië een Gouden Leeuw voor zijn gehele oeuvre.

De raad van bestuur van het festival ging mee in de keuze van festivaldirecteur Marco Müller en besloot om de Amerikaanse regisseur David Lynch een ereprijs toe te kennen. 'Lynch is met zijn visie en verontrustende stijl, een van de regisseurs die onze hedendaagse verbeelding het meest heeft beïnvloed,' aldus Davide Croff, voorzitter van de raad van bestuur.

Lynch debuteerde in 1971 met het surrealistische Eraserhead en maakte in de jaren daarna furore met films als The Elephant Man (1980), Blue Velvet (1986), Wild at Heart (1990), Lost Highway (1997) en Mulholland Drive (2001). Zijn films verkennen de duistere, verborgen kant van de Amerikaanse samenleving en wijken af van het vaste Hollywoodstramien.

David Lynch is al jaren een geliefde gast op filmfestivals. Wild at Heart won in 1990 de Gouden Palm voor beste film op het Filmfestival van Cannes en ook Mulholland Drive werd bekroond met verschillende prijzen.

De wereldpremière van Lynchs nieuwste film Inland Empire vindt plaats op het filmfestival in Venetië, maar de film wordt buiten competitie vertoond.