United 93 beste film in NY

Drie steden, drie verschillende beste films

In drie grote prijsuitreikingen voor de Oscaruitreikingen, zijn drie verschillende films tot beste film van 2006 gekozen. Na Clint Eastwoods Letters From Iwo Jima in Los Angeles en Scorseses The Departed in Boston, is gisteravond in New York Paul Greengrass' United 93 tot beste film van 2006 gekozen. Hij kreeg deze onderscheiding van de New York Film Critics' Circle.

Marshal Fine, voorzitter van de New York Film Critics' Circle meldde dat er lang is getwijfeld over de winnaar, maar dat United 93 'een geweldige film is, zonder politieke bijbedoelingen. De film plaatst het publiek midden in het drama , zonder aan te geven wat ze moeten voelen of denken. Het is echt een van de meest angstaanjagende films van het jaar,' aldus Fine.

De critici zijn het vaker eens over de beste acteurs en actrices. Net als in Los Angeles en Boston, werd Helen Mirren voor haar rol in Stephen Frears' The Queen ook in New York gekozen als beste actrice. En ook Forest Whitaker won weer de prijs voor beste acteur voor zijn rol in The Last King of Scotland.

Werd Paul Greengrass nog tot beste regisseur gekozen in Los Angeles, nu won Martin Scorsese voor The Departed. The Queen won de prijs voor beste scenario. An Inconvenient Truth won deze keer niet de prijs voor beste documentaire. Deze ging naar Deliver Us from Evil van Amy Berg, een film over een pedofiele priester in een klein dorpje in Amerika.

Beste buitenlandse film was opmerkelijk genoeg de Franse film L'Armée des ombres van Jean-Pierre Melville. Deze oorlogsfilm draaide in 1969 al in de Franse bioscopen, maar werd pas afgelopen jaar in Amerika uitgebracht.