Tv-prijzen steeds vaker naar filmacteurs

Emmy's overgenomen door Hollywood

Gerhard Busch ,

Vannacht worden in Los Angeles de belangrijkste tv-prijzen, de Emmy's, uitgereikt. De tijd dat die prijzen uitsluitend naar tv-acteurs gingen is voorbij. Steeds vaker duiken namen van heuse filmacteurs en -actrices op. Ook dit jaar.

Zo gaat de strijd om beste acteur in een miniserie tussen Andre Braugher, Charles Dance, Ben Kingsley, Donald Sutherland en Jon Voight. Met uitzondering van Braugher in Hollywood allemaal A-List acteurs (vooruit, Dance staat op de B- List).

Het beeld bij de actrices is het zelfde. Hier gaat het tussen Gillian Anderson, Kathy Bates, Annette Bening, Judy Davis en Helen Mirren.

Andere genomineerde filmacteurs zijn onder anderen Donald Sutherlands zoon Kiefer (zijn vijfde nominatie alweer voor de baanbrekende misdaadserie 24), Tony Shalhoub (voor de comedyserie Monk), Charlie Sheen (voor de comedyserie Two and a Half Men), vader Martin Sheen (voor de dramaserie West Wing), Geena Davis ( voor de dramaserie Commander in Chief) en Jeremy Irons (voor de miniserie Elizabeth I).

Vooraf aan de feestelijke uitreiking werden al enkele winnaars bekendgemaakt. Zo won een verslag van de Winterspelen in Turijn een Emmy voor 'Outstanding variety, music, or comedy special', was Extreme Makeover : Home Edition het beste reality program, en kreeg The Simpsons de twaalfde Emmy voor beste animatieserie.