Toch geen Baantjer-film

Endemol laat speelfilm-ambities varen

Van de populaire tv-reeks Baantjer maakt Endemol toch geen speelfilm. De producent kwam najaar 2004 met dat plan, maar inmiddels is de makers duidelijk dat het maken van een rolprent op te veel creatieve bezwaren stuit.

Donderdag hakten de betrokkenen daarom de knoop door om de serie rond de Amsterdamse politieman geen filmversie te gunnen. Volgens creative director drama van Endemol, Peter Römer, was de financiering geen struikelblok. 'De financiering zag er goed uit. Maar we gingen ons steeds meer afvragen wat we de bioscoopgangers meer konden bieden dan wat ze al gewend waren van de tv-serie. Je kan wel een helikopter in een gracht laten storten, maar dat is niet des Baantjers', aldus Römer.

Endemol was van plan om de film eind 2007 in de bioscoop te brengen. Rond die tijd zou de serie bij RTL4 stoppen. Het einde van de tv-reeks wordt nu gemarkeerd door extra lange afleveringen rond die tijd. ' Het programma is al elf seizoenen een succes. We vinden het een te groot risico om het einde van zo'n reeks gepaard te laten gaan met een speelfilm die mogelijk niet goed wordt ontvangen of bekeken', zegt Römer.

De tv-producent maakte eerder de film Pipo en de p-p-Parelridder. Volgens een persvoorlichter van Endemol zijn de plannen voor volgende films voorlopig van de baan. De tegenvallende opbrengsten van de Pipo-film - ongeveer een miljoen euro, terwijl het budget volgens gegevens van Imdb.com 3,5 miljoen euro was - hebben volgens Endemol niets te maken met het besluit zich te concentreren op televisie en multimedia. Endemol wil de cijfers overigens niet bevestigen: 'Wij communiceren nooit over kosten en opbrengsten.'

'Destijds hebben we er een nieuw speerpunt van gemaakt, maar inmiddels zijn we er toch van overtuigd dat televisie onze 'core business' moet blijven. Zeker na successen als Gooische Vrouwen en Evelien', zegt Römer.