Terstall niet op lijst PvdA

Regisseur was gevraagd door Wouter Bos

Eddy Terstall stelt zich niet kandidaat voor de PvdA. 'Niet uit onwil, maar agendamatig kan het niet,' aldus de filmmaker. Terstall werkt aan de politieke satire Vox Populi en heeft daardoor niet genoeg tijd voor zijn partij.

PvdA-leider Wouter Bos vroeg Terstall voor zijn lijst - mits de kandidatencommissie daarmee instemde - maar de regisseur moest tot zijn grote spijt uiteindelijk nee zeggen. De schuld ligt volgens hem bij de beleidsmakers in de filmwereld. Zij hebben ervoor gezorgd dat hij nu pas met zijn productie aan de slag kan. 'Het script voor Vox Populi ligt al twee jaar klaar, maar ik ben al drie jaar bezig om de financiering rond te krijgen.' De contracten zijn inmiddels getekend en de film gaat nu vóór de PvdA-kandidatuur.

Hij heeft het grootste deel van het benodigde geld nu bij elkaar. Hoewel hij begin juli liet weten er alles aan te doen om de film voor de vervroegde verkiezingen in november af te krijgen, zegt hij nu dat hem dat niet gaat lukken. 'De beleidsmakers hebben de urgentie van de film niet begrepen.' Hij hoopt dat de film in maart of april volgend jaar in de bioscopen kan draaien.

Vox Populi gaat over een volkse jongen die een relatie krijgt met de dochter van een linkse politicus. De schoonfamilies komen vervolgens met elkaar in de clinch te liggen. De film schetst een kritisch beeld van de Nederlandse politieke arena. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Wouterse, Johnny de Mol, Tara Elders, Tom Jansen en Najib Amhali.

Terstall heeft Bos wel laten weten dat hij nog steeds bereid is om zich in te zetten voor de PvdA. Momenteel is hij in Suriname met een aantal partijleden, onder meer om te praten over de campagne. De regisseur maakte eerder al tv-spotjes voor de arbeiderspartij.

(Bron: ANP)