Ten Canoes wint 33ste Filmfestival Gent

Festival afgesloten; 110.000 bezoekers

Ten Canoes van Rolf de Heer en Peter Djigirr heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het 33ste Filmfestival Gent. De internationale jury, onder voorzitterschap van Jan Harlan, maakte zaterdagavond de winnaars bekend. De plechtigheid werd gevolgd door de vertoning van de slotfilm Zwartboek, in aanwezigheid van regisseur Paul Verhoeven en prins Laurent.

De jury was samengesteld uit (Kubrick-)producent Jan Harlan, regisseur Ken Wardrop, auteur Michel Ciment, muzikant Jan Leyers, componist Cyril Morin en Miguel Pereira, voorzitter van het Internationaal Filmfestival van Mar del Plata , Argentinië. Zij reikten vier prijzen uit: Beste Film, Beste Muziek, Beste Regie en Beste Scenario.

De Grote Prijs voor Beste Film gaat dit jaar naar Ten Canoes van Rolf de Heer en Peter Djigirr. Ten Canoes is de eerste grote Australische speelfilm in een van de talen van de aboriginals. De film kreeg eerder dit jaar op het Filmfestival van Cannes de Speciale Prijs van de Jury in de sectie Un Certain Regard. De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen).

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek werd gewonnen door Tony Gatlif en Delphine Mantoulet voor de muziek van Tony Gatlifs Transylvania. Het gaat om een distributiepremie ter waarde van 10.000 euro, voor de ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel.

Slumming werd bekroond met de Sabam Auteursprijs voor Beste Scenario. Michael Glawogger en Barbara Albert krijgen een distributiepremie van 10.000 euro.

Aku Louhimies, de regisseur van de Finse film Frozen City, ontving de Robert Wise Prijs voor Beste Regisseur (5.000 euro distributiepremie).

De FNAC Publieksprijs wordt op maandag 23 oktober bekend gemaakt
De organisatie van de 33ste editie van het Filmfestival Gent noemde het festival 'een voltreffer'. Zo'n 110.000 filmliefhebbers bezochten het festival, 6.000 meer dan vorig jaar.

De volgende editie van het Filmfestival Gent is gepland van 9 tot en met 20 oktober 2007.