South Park versus Scientology

Stone en Parker verklaren sekte de oorlog

Matt Stone en Trey Parker, de makers van de animatieserie South Park, hebben de oorlog verklaard aan de Scientology-kerk. Dat zeiden ze vrijdag in een verklaring. Afgelopen woensdag werd een aflevering waarin het Scientology-geloof belachelijk wordt gemaakt op het laatste moment niet uitgezonden.

De commotie tussen de makers van South Park en de Scientology-kerk begon vorige week met het ontslag van soulzanger en Scientology-aanhanger Isaac Hayes . Hayes, die tien jaar lang de stem van Chef verzorgde, stapte op omdat de serie volgens hem 'ongepast en beledigend' omgaat met religie. Volgens Stone en Parker had Hayes nooit moeite met beledigingen jegens christenen of moslims en het geld dat hij daarmee verdiende, maar kon hij het niet hebben toen zijn eigen geloof op de hak werd genomen.

Inmiddels doen op internet geruchten de ronde dat acteur en Scientology-aanhanger Tom Cruise er persoonlijk voor gezorgd heeft dat de aflevering in kwestie, Trapped in the Closet, niet werd uitgezonden. Cruise, die ook belachelijk wordt gemaakt in de aflevering, zou hebben gedreigd zijn nieuwste film Mission: Impossible III niet te promoten als de aflevering op televisie zou verschijnen. Zowel netwerk Comedy Central, dat South Park uitzendt, als filmstudio Paramount, dat de film produceert, zijn eigendom van Viacom.

Woordvoerders van Cruise en Paramount ontkennen de geruchten. Volgens Comedy Central is de aflevering niet uitgezonden omdat het netwerk plaats wilde maken voor een eerbetoon aan Hayes. In plaats van Trapped in the Closet werden twee oude South Park-afleveringen uitgezonden.

Scientology ontstond in de jaren '50 uit de ideeën van sciencefictionschrijver L . Ron Hubbard. Aanhangers geloven onder meer dat elk mens een onsterfelijke ziel heeft en het gebruik van bepaalde medicijnen wordt afgekeurd. De Scientology- kerk staat in sommige landen bekend als een sekte die vooral uit is op het geld van haar leden.

(Bron: AP)