Sissako en To in Rotterdamse schijnwerpers

IFFR maakt Filmmakers in focus bekend

De Malinees-Franse regisseur Abderrahmane Sissako en de uit Hong Kong afkomstige Johnnie To zijn tijdens het 36ste International Film Festival Rotterdam Filmmakers in Focus. Van beide regisseurs zal nieuw en oud werk worden vertoond.

De 45-jarige Sissako, afkomstig uit Mali en nu werkend vanuit Parijs, brak in 1998 door met La vie sur terre. Daarna oogste hij internationale lof met Heremakono: de film werd bekroond in Cannes en op het pan-Afrikaanse festival van Ouagadougou. Als producent is Sissako ook succesvol: Abouna (2002) en Daratt (2006) deden het goed op internationale festivals. Zijn nieuwe, politieke film Bamako is in Rotterdam te zien.

De 51-jarige Johnnie To's heeft ruim veertig films op zijn naam staan. Het festival zal in ieder geval zijn twee nieuwe films Election en Election 2 alsmede Heroic Trio, de film uit 1992 waarmee To in westerse landen bekend raakte, vertonen.

Het filmfestival van Rotterdam (van 24 januari tot en met 4 februari) licht jaarlijks het oeuvre een aantal internationale regisseurs uit. Eerder stonden filmmakers als Guy Maddin, Stan Brakhage, Jean-Claude Brisseau Benoit Jacquot, Raoul Ruiz en Tunde Kelani in de schijnwerpers.