Salman Khan vijf jaar in cel

Bollywood-ster gestraft voor stropen van hert

De Indiase acteur en superster Salman Khan (40) is gisteren door de rechtbank in Jodhpur veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het stropen van een hert. Khan, een van de beroemdste Bollywood-sterren, is overgebracht naar de gevangenis van de afgelegen stad Jodhpur in de staat Rajasthan.

Salman Khan schoot in 1998 een zeldzame Chinkara-gazelle dood, tijdens een jachtpartij in de Thar-woestijn waar Khan een korte vakantie hield tussen filmopnamen door. Leden van een plaatselijk stam, de Bishnoi, waren getuige van de jachtpartij en lichtten de autoriteiten in. De Bishnoi aanbidden Chinkara- gazellen. In totaal werden tachtig aanklachten ingediend tegen Khan.

Bij de rechtbank waar Khan gisteren werd veroordeeld, werd gedemonstreerd door fans van de acteur en door boze Bishnoi. De acteur is al eerder voor de rechtbank verschenen na het schieten van gazellen. In februari werd Khan tot een jaar cel veroordeeld, maar de acteur kwam op borgtocht vrij in afwachting van hoger beroep. De celstraf voor Khan is volgens zijn advocaten een ongekend zware straf voor stroperij. 'Het is verontrustend, en teleurstellend', zei een advocaat uit Khans team. Volgens de acteur zelf is hij veroordeeld omdat hij beroemd is.

Salman Khan, die in Bollywood-films steevast de rol van 'wrede Romeo' speelt en die de reputatie van Bollywoods bad boy geniet, kwam in 2002 in opspraak nadat hij een op straat slapende zwerver had doodgereden in Bombay. Khan was na het incident, waarbij drie zwervers gewond raakten, doorgereden.

Voor de rechter heeft Khan altijd ontkend achter het stuur te hebben gezeten. De zaak dient nog. Khan kan voor het doodrijden van de zwerver worden veroordeeld tot twee jaar cel.