Russische film wint op Noordelijk Film Festival

Matad'or voor Razbezhkina's Harvest Time

Afgelopen weekend vond de 28ste editie van het Noordelijk Film Festival plaats. De Matad'or, de prijs voor beste film in de Interregio competitie, is gewonnen door de Russische Marina Razbezhkina voor de speelfilm Harvest Time. De Leeuwarder Courant Publieksprijs ging naar de Deense film After de Wedding van Susanne Bier.

In de Interregio competitie zitten films die culturele diversiteit als thema hebben. De jury vergeleek Harvest Time met een ingewikkeld gerecht: 'Soms wil je een simpele en makkelijke maaltijd, maar vanavond gingen we voor een ingewikkeld, maar zeer bevredigend recept.'

Harvest Time is het verhaal van een Russisch plattelandsgezin na de Tweede Wereldoorlog. Antonina moet in haar eentje de boerderij draaiende houden, omdat haar man zijn benen heeft verloren in de oorlog. Hoewel ze door haar harde werk een landbouwprijs wint, wordt het toch steeds moeilijker.

After the Wedding kreeg een gemiddeld cijfer van 9.83 van het publiek. De film gaat over de geëmigreerde Deen Dane Jacob die een weeshuis runt in India. Met tegenzin reist hij terug naar Denemarken om een rijke geldschieter te ontmoeten. De ontmoeting zorgt voor een kettingreactie aan gebeurtenissen die de levens van beide mannen voorgoed veranderen.

Harvest Time en After the Wedding gaan aanstaande donderdag in première.