Radio Cinema.nl

Film voor je oren

Elke vrijdagavond op de Concertzender, live vanuit Hilversum: Radio Cinema.nl. Een radioprogramma over film dus, gepresenteerd door Lotje IJzermans, met de volgende rubrieken:

* Filmgast van de week
Een uitgebreid interview met een filmmaker

* De favoriete scene van...
Een column door een wisselende gast, over zijn of haar favoriete (film)scene.

* Waar is Ronald?
Filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht van het (inter)nationale filmfront

Vrijdag 8 september 2006

In de eerste afleverig van Radio Cinema.nl een interview met scenarioschrijver Gerard Soeteman, onder andere over Zwartboek. De favoriete scene van... Jos van den Berg. Wordt het Mary Poppins? Ronald Ockhuysen bericht vanaf het filmfestival van Venetië.

Vrijdag 15 september 2006

Interview met regisseur Willemiek Kluijfhout over haar documentaire Zwarte Inkt, over de beroemde kinderboekauteur en illustrator Wim Hofman, die op 2 februari jongstleden 65 is geworden. Filmmaker Janice Pierre vertelt over haar favoriete scène. Filmjournalist Ronald Ockhuysen neemt het laatste filmnieuws door.

Vrijdag 22 september 2006

Interview met regisseur Alex van Warmerdam over zijn werkwijze in de film Ober, openingsfilm van het Nederlands Film Festival. Verder: de favoriete scene van filmjournalist Harry Hosman en de rubriek Waar is Ronald Ockhuysen?.

Vrijdag 29 september 2006

In Radio Cinema.nl, het wekelijkse uur Film in de Avonden, een interview met de heren Frank van Geloven en Edwin Visser, makers van de Nederlandse film SL8N8 die diezelfde avond in Utrecht in premiere gaat en volgende week in de bioscopen gaat draaien. Verder de Favoriete Scene van VPRO filmjournalist Gerhard Busch en een bijdrage vanaf het NFF van Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 6 oktober 2006

Interview met regisseur Dana Nechushtan over haar bioscoopfilm Nachtrit, winnaar van twee Gouden Kalveren. Verder een bijdrage van hoofd Drama VPRO Joost de Wolf in de rubriek de Favoriete Scene Van.. en journalist Ronald Ockhuysen bericht vanaf het NFF.

Vrijdag 13 oktober 2006

Zesde aflevering van Radio Cinema.nl, met een interview met regisseur en scenarioschrijver Heddy Honigmann over de documentaire Forever. Ook: een gesprek met New York Dolls-kenner Roel Bentz over de documentairefilm New York Doll, die deze week op dvd verscheen. En natuurlijk een bijdrage van Volkskrant- journalist Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 20 oktober 2006

Interview met Guillermo Arriaga, de scenarist van 21 Grams, Amores Perros, The Three Burials of Melquiades Estrada en Babel en van wie binnenkort de roman Nacht Buffel verschijnt. Een gesprek over dit boek en zijn films. De favoriete scène van Annemarie Siemons van producent Motel Films. En: Waar is Ronald Ockhuysen?

Vrijdag 27 oktober 2006

In de achtste uitzending van Radio Cinema.nl een uitgebreid interview met Robert Alberdingk Thijm, scenarist van de tv-serie Waltz, die over twee weken elke vrijdagavond op de buis te zien is. Verder de favoriete scène van Jan Eilander en het wekelijkse telefoongesprek met filmjournalist Ronald Ockhuysen, over de nieuwste ins en outs van de filmwereld.

Vrijdag 3 november 2006

Jan Eilander praat met Jean van de Velde naar aanleiding van zijn nieuwe film Wild Romance, over de opkomst en ondergang van Herman Brood. In de rubriek De favoriete scène van.. vandaag de keuze van Mr. Horror, Jan Doense, organisator van de Nacht van de Wansmaak. Zijn keuze: Deadly Weapons, het fameuze grote- borsten-spektakel met Chesty Morgan. Ook is er weer contact met journalist Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 10 november 2006

Interview met de regisseur Ben Sombogaart over zijn grote internationale productie Kruistocht in spijkerbroek. De favoriete scène van... is dit keer een keuze van Eddy Terstall: de beginscene uit Gloria, de film van John Cassavetes. En het wekelijkse telefoontje met filmjournalist Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 17 november 2006

In de elfde uitzending van Radio Cinema.nl een gesprek met regisseur en scenarioschrijver Margien Rogaar over haar speelfilmdebuut Maybe Sweden. Voorts de favoriete scène van producent Hans de Wolff. Zijn filmische favoriet komt uit In the Mood for Love van Wong Kar Wai. En natuurlijk antwoord op de vraag: waar is Ronald?

Vrijdag 24 november 2006

Interview met de Nederlands/Duitse regisseur Jiska Rickels over de documentaire 4 Elements, de openingsfilm van het IDFA. Filmmaker Mijke de Jong ( Bluebird) praat over haar favoriete filmscène. En filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht over het laatste nieuws vanaf het documentairefestival.

Vrijdag 1 december 2006

In deze uitzending van Radio Cinema.nl een interview met regisseur Jeroen Berkvens over zijn film Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon en het talent. De favoriete scène van... is dit keer een keuze van cameraman Wiro Felix. Hij kiest voor werk van de Engelse regisseur Derek Jarman. En waar is Ronald? Op het IDFA , misschien?

Vrijdag 8 december 2006

Jan Eilander praat met de filmmaker Ulrike Helmer over de documentaire Dutch Touch, waarin een portret van de Nederlandse hiphop scene wordt geschetst. In de serie De favoriete scène van... deze keer Jolein Laarman, co-scenarist van kinderseries als 'Ik ben Willem' en 'De taxi van Palemu'. Zij kiest voor de slotscène van 'Respiro' van Emanuele Crialese. En natuurlijk ontbreekt het telefoontje met Ronald Ockhuysen niet.

Vrijdag 15 december 2006

Jan Eilander praat met regisseur Martin Koolhoven over de romantische komedie 'n Beetje verliefd', met een hoofdrol voor rapper Yes-R. In deze uitzending ook de favoriete scene van regisseur Roel van Dalen (van o.a. 'Daar hoorden ze engelen zingen'). Hij kiest een scène uit de SF-film The Abyss (1989). En natuurlijk een nieuwswaardig telefoontje met Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 22 december 2006

Jan Eilander praat met de Nederlandse regisseur Ben Verbong over zijn Duitse Kerstfilm Prettige kerst, Mr. Moose. In de serie De favoriete scène van.. is het de beurt aan journalist/schrijver/tv-presentator Leon Verdonschot. En ook het wekelijkse telefoontje dat antwoord geeft op de vraag: waar hangt Ronald Ockhuysen uit?

Vrijdag 29 december 2006

Een bloemlezing uit de serie columns 'De favoriete scene van', waarin gasten uit de filmwereld hun favoriete filmfragment toelichten. Onder wie Jos van de Berg, Joost de Wolf, Jan Doense, Hans de Wolf en Roel van Dalen. Voor welke films kozen zij?

Vrijdag 5 januari 2007

Jan Eilander praat met Sander Francken, maker van de documentaire Dealing and wheeling in Small Arms. Hoe kleine wapens in ontwikkelde landen worden geproduceerd en het leven van een groeiend aantal mensen in ontwikkelingslanden regeert en ruïneert.
De favoriete scène van... filmanaliticus Mart Dominicus En: waar is Ronald?

Vrijdag 12 januari 2007

Interview met Dragan Bakema, hoofdrolspeler in en co-scenarioschrijver van de film Olivier etc. Filmmaker Miriam Marks licht haar favoriete filmscène toe: ' Katibo Ye Ye' van de regisseur Frank Zichem. Een documentaire die aantoont hoe het slavernijverleden in de tegenwoordige tijd nog steeds doorwerkt. En natuurlijk het telefoontje met filmjournalist Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 19 januari 2007

Gesprek met Gijs van der Westerlaken en Theodor Holman over de Amerikaanse remake van Interview, de film van Theo van Gogh, geregisseerd door de Amerikaanse acteur en regisseur Steve Buscemi. In de serie De favoriete scène van... is het de beurt aan Karen de Bok, eindredactrice/ programmamaakster bij de VPRO. En: Waar is Ronald?

Vrijdag 26 januari 2007

Interview met de Nederlands/Joegoslavische regisseur Aneta Lesnikova. Haar debuutfilm Does It Hurt? The First Balkan Dogma dingt op het Filmfestival van Rotterdam mee naar een VPRO Tiger Award. Regisseur Erik de Bruijn, onder andere van de film Wilde Mossels, vertelt over zijn favoriete filmscène. En Ronald Ockhuysen bericht over het laatste nieuws uit de (inter)nationale filmwereld.

Vrijdag 2 februari 2007

Jan Eilander praat met regisseur In-Soo Radstake over de documentaire Een enkeltje Seoul-Amsterdam?. In-Soo Radstake kwam op 27 maart 1980 aan in Nederland vanuit Seoul. Hij werd als drie maanden oude baby geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Nu, zesentwintig jaar later, gaat hij op zoek naar zijn ware identiteit. De favoriete scène van... Gerben Schermer, directeur van het Holland Animation Film Festival. Ronald Ockhuysen bericht vanaf het International Film Festival Rotterdam.

Vrijdag 9 februari 2007

Interview met Marjoleine Boonstra over haar documentaire De stad en het verlangen. Schrijver William Faulkner (1897-1962) woonde in 1925 een aantal maanden in New Orleans en schreef er korte sketches. Daarin roept hij de stad in straatscènes tot leven. Geleid door Faulkners impressies dwaalt Marjoleine Boonstra door de verwoeste straten van New Orleans op zoek naar de dromen en zorgen van mensen, wier levens door Katrina op drift zijn geraakt.

Filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht vanuit Berlijn.

Vrijdag 16 februari 2007

In Radio Cinema.nl een gesprek met Tamar van den Dop over de door haar geschreven en geregisseerde film Blind. En, in de serie De favoriete scène van ... vertelt regisseur Tallulah Schwab over haar favoriete filmfragment.

Vrijdag 23 februari en 2 maart 2007

Lotje IJzermans praat met Albert ter Heerdt, de regisseur van Shouf Shouf habibi, wiens nieuwe speelfilm Kicks sinds deze week in de Nederlandse bioscopen te zien is. Ook wordt er weer antwoord gegeven op de brandende vraag: Waar is Ronald?

Vrijdag 9 maart 2007

Lotje IJzermans praat met regisseur Pieter Kuijpers, wiens Dennis P. binnenkort in première gaat. Een film over het waargebeurde verhaal van de onopvallende Dennis P. die met een spectaculaire diamantroof indruk wilde maken op zijn grote liefde; de prostituee Tiffany. In de serie De favoriete scène van ... bespreekt Tibor Dekker de openingsscene van Grizzly Man. En: Waar is Ronald?

Vrijdag 16 maart 2007

Lotje IJzermans praat met regisseur Piet Hein van der Hoek over de film Kopland, de taal van het verlangen, een documentaire over de dichter Rutger Kopland. Naast zijn dichterschap komt ook zijn werk als psychiater (prof.dr.R.H. van den Hoofdakker) aan de orde. De favoriete scène van... cameraman Jacques Laureys (De Poolse bruid) over zijn favoriet filmfragment. Filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht van het (inter)nationale filmfront.

Vrijdag 23 maart 2007

Een reportage over het Unheard Film Festival in Amsterdam, een festival waarbij de soundtrack centraal staat. Waar het beeld van de cinema ophoudt bij de rand van het frame, suggereert het geluid een alomvattende wereld. Ook: de favoriete scène van regisseur Martin Koolhoven. En: Waar is Ronald?

Vrijdag 30 maart 2007

Interview met de Vlaamse regisseur Koen Mortier over zijn film Ex-drummer, naar het gelijknamige boek van schrijver Herman Brusselmans. Ook: de favoriete scène documentairemaakster Aliona van der Horst (Voices Of Bam) en het laatste filmnieuws van Ronald Ockhuysen.

Vrijdag 6 april 2007

Lotje IJzermans in gesprek met documentairemaker Rob Hodselmans en zangeres en actrice Ellen ten Damme over de film Ellen ten Damme - As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life of Mine Was Leading To, waarin Ten Damme wordt gevolgd in een periode waarin ze te kampen heeft met borstkanker. De favoriete scène van auteur en journaliste Joyce Roodnat. En: waar is Ronald?

Vrijdag 20 april 2007

Een reportage van Floortje Smit over My Second Life, een ' machinimadocumentaire' van de Amerikaanse regisseur Douglas Gayeton, die zich geheel afspeelt binnen de internetgemeenschap Second Life. En natuurlijk: Waar is Ronald?

Vrijdag 27 april 2007

Lotje IJzermans in gesprek met regisseur Danyael Sugawara over de Nieuwe Lola -film Landje. Tijdens het ziekbed van zijn vrouw gaat Stan voor een stukje land zorgen. Als ze sterft, neemt hij op een bijzondere manier afscheid. De favoriete scène van regisseur Karim Traïdia. Waar is Ronald?

Vrijdag 4 mei 2007

Gerhard Busch in gesprek met de Amerikaanse acteur en regisseur Steve Buscemi aan aanleiding van Interview, de Amerikaanse remake van de gelijknamige film van Theo van Gogh. Ook een interview met de Britse regisseur Danny Boyle over Sunshine. De favoriete scène van acteur David Lammers. En ook: Waar is Ronald?

Vrijdag 11 mei 2007

Een gesprek met acteur Antonie Kamerling over de telefilm HannaHannah. De favoriete scène van regisseur Boudewijn Koole. Ronald Ockhuysen is op weg naar Cannes.

Vrijdag 18 mei 2007

Lotje IJzermans praat met de regisseurs Frank van den Engel en Marsja Novikova naar aanleiding van hun documentaire Tussen Hemel en Aarde. Regisseur Britta Hosman vertelt over haar favoriete scène. Ook: Waar is Ronald?

Vrijdag 25 mei 2007

Lotje IJzermans in gesprek met regisseur Cyrus Frisch over zijn film Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan? De favoriete scène van Marina Blok (hoofd drama NPS). En natuurlijk: Waar is Ronald?

Vrijdag 1 juni 2007

Lotje IJzermans in gesprek met Frank Ketelaar over het vak scenarioschrijven . Vorige week werd aan hem de Lira scenarioprijs uitgereikt, voor zijn scenario van De Uitverkorene. Een reportage van Floortje Smit over het 48 Uur Filmproject Amsterdam, dat het afgelopen weekend aan jonge regisseurs en acteurs de uitdaging bood om in 48 uur een film te schrijven, filmen en monteren. En: waar is Ronald?

Vrijdag 8 juni 2007

Floortje Smit praat met filmmaker Paul Ruven, auteur van het boek Het geheim van Hollywood. Alle succesfilms blijken gebaseerd te zijn op één simpele formule , aldus Ruven. De favoriete scène van filmcriticus Remke de Lange. Natuurlijk ook de rubriek: Waar is Ronald?

Vrijdag 15 juni 2007

Lotje IJzermans praat met Rosto AD, de Amsterdamse animatiefilmer wiens werk te zien is op het grootste en belangrijkste animatiefestival ter wereld: Annecy 2007 in Frankrijk. Een gesprek met Miriam Marks, bedenker en programmeur van het jongeren documentaire festival Wij zijn 17. Filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht van het (inter-) nationale filmfront.

Vrijdag 22 juni 2007

Floortje Smit in gesprek met filmcomponist Fons Merkies, die Nederlandse films als De Poolse bruid, De Dominee, Leef!, Cloaca en Loverboy van muziek voorzag. Filmjournalist Ronald Ockhuysen bericht van het (inter)nationale filmfront.

Vrijdag 29 juni 2007

Een gesprek met 60's specialist Roel Bentz vd Berg over de herontdekking van de obscure cultfilm Two Lane Blacktop van Monte Hellman, uit 1971 waarin o.a. Warren Oates, Dennis Wilson en James Taylor speelden. Verder een gesprek met regisseur Ulrike Helmer over de eerste echte Nederlandse hiphopfilm Dutch Touch . En natuurlijk bericht filmjournalist Ronald Ockhuysen van het (inter)nationale filmfront.

Vrijdag 21 september 2007

In Radio Cinema.nl een inteview met regisseur Jos Stelling over Duska, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. En ook: een reportage van Floortje Smit die een dag meeliep met festivaldirecteur Doreen Boonekamp in de aanloop naar het filmfestival.

Vrijdag 14 september 2007

Floortje Smit praat met regisseur Eddy Terstall naar aanleiding van zijn nieuwe film Sextet, waarin hij de taboes op de relaties en het seksleven van de hedendaagse Nederlander aan de kaak stelt.

Vrijdag 7 september 2007

Lotje IJzermans praat met Chiem van Houweningen jr. die de film 'Een manier om thuis te komen - Umoja live' regisseerde. Een documentaire over de muzikale wereldreis die de band Bløf vanaf 2002 maakte. Voor de CD Umoja werkte de band samen met lokale muzikanten uit verschillende werelddelen.

Daarnaast een gesprek met Gerard J. Walhof over de nieuwe film 'Control' van Anton Corbijn , die gaat over de zanger van de legendarische band Joy Division.

Vrijdag 31 augustus 2007

Floortje Smit praat met regisseur George Schouten over de film Lucia Rijker, een bokser - een boeddhist. Schouten heeft de voormalig viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioene gedurende drie jaar gevolgd. De film opent dit jaar het Internationaal Boeddhistisch Film Festival Europa.

Vrijdag 30 november 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met filmmaker Klaartje Quirijns over haar film 'The Dictator Hunter' die momenteel op het IDFA Festival te zien is. Een zoektocht van de advocaat Reed Brody van de Human Rights Watch naar oud- president Hissène Habré van Tsjaad, onder wiens regime van 1984 tot 1990 duizenden burgers werden opgepakt, gemarteld en vermoord.

Vrijdag 23 november 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met journalist Jeroen van Bergeijk en radiomaker Catherine van Campen. Ze deden beiden de IDFA documenatire workshop . Nu gaan hun eerste films, respectievelijk Aan ons den arbeid en Eeuwige moes, in première op het IDFA. Een gesprek over de workshop en het maakproces

Vrijdag 16 november 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met de Hongaarse filmmaker en mediakunstenaar Péter Forgács die op 29 november de Erasmusprijs krijgt uitgereikt vanwege zijn bijzondere bijdrage aan 'de cultuur en het historisch bewustzijn in Europa'.

Vrijdag 9 november 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met regisseurs Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman over See you in Vegas, een documentaire waarin illusionist Hans Klok gevolgd wordt in de jaren voorafgaand aan zijn doorbraak in Las Vegas.

Vrijdag 2 november 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met regisseur Mijke de Jong over de film Tussenstand, een drama over kibbelende ouders en de zoon die langzaam van hen wegglijdt. De film werd op het NFF onderscheiden met drie Kalveren (voor Beste Regie, Beste Geluid en Elsie de Brauw als Beste Actrice) en de Prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Vrijdag 26 oktober 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met Michiel van Jaarsveld, regisseur van de dramaserie Stellenbosch, die vanaf volgende week op de televisie te zien is. Een zevendelig familiedrama en liefdesverhaal, spelend tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika na de apartheid. Monic Hendrickx en Jeroen Willems spelen de hoofdrollen.

Vrijdag 19 oktober 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met regisseur Erik de Bruyn over zijn nieuwe film Nadine. Nadine is een carrièrevrouw: succesvol, onafhankelijk en ambitieus. Maar ze is ook single, de veertig gepasseerd en nog steeds kinderloos . Haar biologische klok is als een tijdbom in haar lijf en geest. Om een explosie te voorkomen begaat ze een even impulsieve, als extreme daad.

Vrijdag 12 oktober 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met regisseur Joram Lürsen naar aanleiding van zijn romantische komedie Alles is liefde. Hierin komen zes koppels erachter dat liefde overal is en dat ze het allemaal willen. Met de komst van een mysterieuze Sinterklaas bereiken de liefdesperikelen een hoogtepunt.

Vrijdag 5 oktober 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met Threes Anna (artistiek leider van Dogtroep) over haar speelfilmdebuut The Bird Can't Fly. De film gaat over een vrouw die er, als haar dochter overlijdt, achterkomt dat ze een kleinzoon heeft . Wanneer de oma de jongen mee wil nemen naar de grote stad, ontvouwt zich een strijd over het kind tussen haar en de biologische vader.

Vrijdag 28 september 2007

Floortje Smit praat met regisseur Niek Koppen naar aanleiding van zijn film Goud, een documentaire over het Nederlandse dameshockeyteam. Goud volgt de speelsters en hun coach Marc Lammers tijdens de tien intense weken van de voorbereiding op en tijdens het WK in 2006. Een tijd van bloed, zweet en heel veel tranen.

Vrijdag 7 december 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met stuntcoordinator Willem de Beukelaer, die al in meer dan 160 producties de scènes speelde die voor acteurs te gevaarlijk zijn. Momenteel is zijn team te zien in de film De scheepsjongens van Bontekoe.

Vrijdag 14 december 2007

Floortje Smit en Lotje IJzermans praten met Jacqueline Epskamp, scenarioschrijver van de succesvolle Nederlandse dramaserie 'Stellenbosch' en speelfilms als 'Drift' en 'Loverboy'.

Vrijdag 21 december 2007