Prijzen uitgereikt op AFFF

Sadistische thriller Next Door wint Black Tulip

Op de slotavond van het Amsterdam Fantastic Film Festival zijn gisteren de Black Tulips uitgereikt. Een internationale jury kende de prijzen toe aan Next Door, MirrorMask en Doll nr. 369. De Black Tulips werden voor het eerst uitgereikt naast de gebruikelijke prijzen: de Silver Scream Award en de Zilver Méliès.

Next Door van de Noorse filmmaker Pål Sletaune ontving de Black Tulip voor Beste Lange Speelfilm. De jury omschreef zijn film als 'een sadistische thriller die, gebruikmakend van klassieke middelen, gaandeweg verandert in een mentale trip. Het verontrustende en overtuigende geweld wordt nooit gebruikt voor goedkoop effectbejag. Een zeer goed gemaakte en coherente film.'

De Black Tulip voor Beste Speelfilmdebuut was voor MirrorMask van de Britse illustrator Dave Mckean en auteur Neil Gaiman. 'Een fantasmagorische, filmische reis, uniek in zijn fantasievolle, surealistische verbeelding,' aldus de jury.

Doll nr. 369 kreeg de Black Tulip in de categorie Beste Korte Film en was volgens de jury 'een originele en onderhoudende minifilm die in slechts tien minuten een unieke wereld creëert met fascinerende details, sympathieke personages en een bevredigende ontknoping.'

De Zilveren Méliès was voor de Zweedse film Storm van Måns Mårlind en Björn Stein. De jury noemde Storm 'stijlvol, snel, diepzinnig, stimulerend en herkenbaar. Deze film heeft een trendy, moderne stijl die aantoont dat een flitsend uiterlijk gecombineerd kan worden met echte, symptahieke personages en een hoogwaardige inhoud.' Storm is dankzij de winst genomineerd voor een Gouden Méliès, filmprijs voor de beste Europese fantastische film, die op 25 augustus worden uitgereikt tijdens Espoo Ciné International Film Festival in Finland.

De publieksprijs van het AFFF, de Silver Scream Award, is toegevallen aan Ordinary Man van de Belg Vincent Lannoo . Ordinay Man is een surrealistische thriller met zwarte komedie elementen waarin een meubelmaker per ongeluk een moord pleegt. De mockumentary Incident at Loch Ness en Slither, de slotfilm van het AFFF, eindigden tweede en derde.