Première zonder hoofdrolspeler

Roeland Fernhout boycot Blackwater Fever

Acteur Roeland Fernhout is vrijdag niet bij de première van de film Blackwater Fever. Fernhout speelt de hoofdrol in de film, maar raakte tijdens de opnames in 2001 gebrouilleerd met regisseur Cyrus Frisch. Fernhout distantieerde zich later van de productie.

In 2001 kreeg Frisch van Toneelgroep Amsterdam de kans een film te maken over het struisvogelgedrag van mensen bij het zien van gruwelijke beelden in de media. Een korte versie van de film werd in april 2001 vertoond bij het toneelstuk Ik ben bang. De regisseur werkte de afgelopen jaren aan de montage van de lange versie, intussen omgedoopt tot Blackwater Fever.

Hoofdrolspeler Fernhout beschuldigt Frisch ervan dat hij tijdens de opnames van het project misbruik maakte van zieke en misvormde Afrikanen. De acteur heeft zich inmiddels gedistantieerd van het eindresultaat en zal daarom de filmpremière niet bijwonen.

De première van Blackwater Fever vindt vrijdag plaats tijdens Rotterdam, Holland, de zomereditie van het International Film Festival Rotterdam tijdens het Holland Festival.