Peter Boyle overleden

Taxi Driver-acteur 71 jaar geworden

Afgelopen dinsdag is Peter Boyle overleden. De 71-jarige acteur werd vooral bekend door zijn rol in Taxi Driver (1976) en als vader van Raymond in de Amerikaanse comedyserie Everybody Loves Raymond.

Boyle had al een tijd last van zijn hart en van een vorm van beenmergkanker. De laatste jaren van zijn leven had hij vaker gezondheidsproblemen. In 1990 kreeg hij een hersenbloeding, gevolgd door een hartaanval in 1999.

De acteur speelde vaak mannen met een opvliegend karakter. Zo begon hij zijn carrière als vloekende Joe Curran in John G. Avildsens Joe uit 1970 en speelde hij in 2001 de wrede en racistische vader van Billy Bob Thorntons Hank Grotowski in Monster's Ball van Marc Forster.

Hoogtepunten uit Boyle's carrière zijn het tapdansende monster in Young Frankenstein van Mel Brooks in 1974, en zijn rol als Wizard, Robert de Niro's collega-taxichauffeur in Scrosese's klassieker Taxi Driver. Boyle werd voor zijn filmwerk nooit onderscheiden.

De laatste jaren was hij vooral bekend als Frank Barone, de sarcastische en chagrijnige vader van Raymond in de comedyserie Everybody Loves Raymond. Hij werd voor deze rol maar liefst zeven keer genomineerd voor een Emmy, maar hij won zijn enige Emmy in 1996 voor een gastrol in een aflevering van The X-Files.

Actrice Doris Roberts, die Boyle's vrouw speelde in Everybody Loves Raymond, reageerde geschokt op zijn dood: 'We waren negen jaar getrouwd in de serie. Het voelt nu ook echt alsof ik een echtgenoot heb verloren.'

In het echte leven was Boyle getrouwd met Loraine Alterman. Door haar vriendschap met Yoko Ono, werd de acteur goede vrienden met Jonh Lennon. De ex-Beatle was getuige op Boyle's bruiloft in 1977. Boyle laat zijn vrouw en twee dochters achter.