Paramount klaagt student aan

'Eindexamenfilm brengt blockbuster in gevaar'

De Amerikaanse filmstudio Paramount Pictures heeft een 28-jarige student aangeklaagd. De student zette een zelfgemaakte versie van Oliver Stone's blockbuster World Trade Center op internet. Paramount wil dat de eindexamenfilm verboden wordt omdat hiermee het succes van Stone's film (budget: 60 miljoen dollar) in gevaar wordt gebracht.

Op internet circuleren veel parodieën op en hommages aan grote Hollywoodproducties. Paramount komt in actie omdat World Trade Center nog in première moet gaan. 'Mensen zullen eerst deze versie zien en daarna besluiten of ze nog naar de bioscoop willen', verklaarde een woordvoerder van de filmstudio.

De twaalf minuten durende eindexamenfilm Point of Departure werd gemaakt op basis van een bootlegscript van World Trade Center, met vrienden van de student in de hoofdrollen. De film is inmiddels van het web verwijderd.

Op het filmfestival van Cannes werden de eerste twintig minuten van Stone's 11 september-drama vertoont. De film, met Nicolas Cage als een politieagent die reddingswerk probeert te verrichten op de plaats van de ramp, maakte daar 'diepe , diepe indruk', schreef Jan Pieter Ekker in zijn weblog.